Hlavní obsah

Zlínský kraj připravuje program pro zahraniční zaměstnance a jejich rodiny

Novinky, Vlastimil Langer, PhDr.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spuštění programu pro integraci zahraničních pracovníků a jejich rodin připravuje Zlínský kraj. Jde o další opatření, kterým chce pomoci firmám a společnostem ve Zlínském kraji v hledání nových zaměstnanců, kteří na trhu práce dlouhodobě chybějí

Foto: Vlastimil Langer, PhDr.

Sídlo Zlínského kraje.

Článek

Až dosud se podpůrné aktivity zaměřovaly především na získání samotných pracovníků. Zájmem Zlínského kraje je nyní soustředit se na celé rodiny.

„Pokud přijde například z Ukrajiny zaměstnanec i s rodinou, je velký předpoklad, že zde zůstane na delší dobu. Bude zde mít vytvořené zázemí, bude v kontaktu se svými blízkými. Navíc lze tímto způsobem, za určitých okolností, získat i další kvalitní zaměstnance,“ uvedl náměstek hejtmana Josef Zicha, do jehož kompetencí patří i strategický rozvoj Zlínského kraje.

„Naším úkolem je pomoci jim vytvořit příznivé podmínky pro život. Tedy nejen zajistit práci, ale také třeba místa ve školách pro jejich děti. Budeme podporovat i vznik a fungování firemních školek,“ pokračoval náměstek hejtmana.

„Potřebu vzdělávání u dětí pracovníků, kteří k nám přijíždějí ze zahraničí, chápeme. Připravujeme proto řadu opatření, jak jim ji v případě jejich zájmu co nejlépe zpřístupnit,“ doplnil radní Petr Gazdík, jenž má na starosti školství.

„S pozitivními efekty příchodů celých rodin už jsou v regionu konkrétní zkušenosti. Zaměstnání v regionu například získal kvalifikovaný stavební dělník, jehož manželka, zdravotní sestra, nalezla zaměstnání v Krajské nemocnici T. Bati ve Zlíně,“ informovala krajská tisková mluvčí Adéla Kousalová.

Zaměstnavatelé současnou aktivitu kraje vítají. Řada z nich se potýká s citelným nedostatkem pracovníků v konkrétních profesích, který by mohly četnější příchody cizinců zmírnit či zcela vyřešit. Patří mezi ně například významná strojírenská firma Tajmac-ZPS nebo ZPS slévárna.

„Získat slévače je v současné době prakticky nemožné, slévárenství jako obor se nevyučuje, takže z učňovského školství nikoho nového získat nemůžeme. Pokud se díky aktivitě hejtmanství podaří přivést více zahraničních zaměstnanců, rozhodně to uvítáme,“ přiznal Karel Mikulčák, ředitel společnosti ZPS slévárna.

„Nedostatek zaměstnanců nás trápí dlouhodobě. Jsme proto Zlínskému kraji za snahu pomoci problém vyřešit vděční a jsme připraveni aktivně spolupracovat,“ konstatoval Jan Kurinec, finanční ředitel firmy Tajmac-ZPS.

Požadavky na nové pracovníky ze zahraničí zjišťuje hejtmanství přímo v terénu. Jednání se uskutečnilo už i v Krajské nemocnici T. Bati ve Zlíně, která patří mezi největší zaměstnavatele v regionu.

„Určitě máme zájem. Od projektu si slibujeme, že v krátké době získáme zdravotní sestry nebo třeba sanitáře,“ uvedl Radomír Maráček, předseda představenstva nemocnic Zlínského kraje.

Ve snaze přivést zaměstnance ze zahraničí Zlínský kraj navázal spolupráci s významnou personální agenturou z Ukrajiny. Její představitelé si prohlédli provozy několika firem z regionu, které mají o zaměstnance z této země zájem, a absolvovali první jednání.

„Vše je na dobré cestě. Věříme, že jsme získali spolehlivého partnera, který nám pomůže příchody rodin z Ukrajiny zprostředkovat,“ uzavřel Josef Zicha.

Reklama

Výběr článků

Načítám