Hlavní obsah

Zlínské náměstí zaplní sportovní vozy Porsche. Kolona pak vyrazí do Strážnice

Novinky, Jana Kubáčová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve Zlíně se v sobotu 7. května sjedou majitelé a příznivci klasických sportovních automobilů Porsche. IX. Porsche sraz Zlín tradičně začne v centru města na Náměstí Míru, kam během dopoledne dorazí vozy z různých koutů republiky, ale i ze zahraničí. Kolona se pak vydá do Strážnice.

Foto: Zlínský sraz Porsche

Na Náměstí Míru ve Zlíně se v loňském roce sjelo 65 účastníků.

Článek

V posledních letech se do Zlína sjíždí okolo padesáti sportovních vozidel značky Porsche různých modelů i roků výroby, převážně však youngtimerů. Vloni jich bylo dokonce 65.

Porsche Classic Club ČR na letošním setkání ocení několik účastníků. Udělí cenu za nejstarší Porsche 356, nejstarší Porsche 911/912, nejhezčí Porsche setkání a nejvzdálenějšího účastníka.

Spanilá jízda z náměstí ve Zlíně kolem poledne zamíří do muzea Harley Davidson v Otrokovicích a následně na náměstí ve Strážnici.

Pořadateli akce jsou Martina a Michal Hniličkovi. Myšlenka založit Porsche sraz i na Moravě vznikla z jejich velké vášně pro tyto vozy. Každý z nich proto opět přijede svým vlastním vozem této věhlasné značky. Poutat pozornost podle Martiny Hniličkové ovšem bude někdo úplně jiný: „Prvního ročníku se zúčastnil i jeden ze vzdálenějších účastníků se svým ojedinělým Spyder 550, který se proslavil jak závody Panamerica, které absolvoval s řidičem českého původu Juhanem, tak také tím, že jej vlastnil a zahynul v něm James Dean. Majitel slíbil, že letos opět dorazí.“

Zájemci si budou moci prohlédnout i nejstarší model – Porsche 356, se kterým přijede tradiční účastník zlínského srazu, Čechoameričan Zdeněk Baše. K vidění budou jako vždy vozy typu 914, 924, 944, 928, 968 a pochopitelně klasik této značky 911 všech možných ročníků a provedení.

Zlínský sraz je výjimečný svým pojetím, z místa setkání vždy zamíří za poznáním, a tak účastníci postupně objevují krásy Moravy. „Začali jsme Baťovským Zlínem, následovaly zámky Vizovice, Buchlovice, Holešov, Napajedla, také muzeum rodiny Samohýlovy, či likérka Jelínek. Naši příznivci jsou zvědaví, co pro ně další rok vymyslíme. A pak už jen vybrat hezkou cestu, kde není velký provoz,“ dodává Michal Hnilička.

V České republice se letos pod hlavičkou Porsche Classic Club ČR uskuteční ještě šest dalších Porsche srazů, v Čáslavi, Praze, Liberci, nebo Českém Krumlově. 

www.porsche-club.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám