Hlavní obsah

Zjistí krevní skupinu, vyšetří znaménka. Ostravští zdravotníci vyrazili za lidmi do obchodního centra

Novinky, Lenka Gulašiová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dát si zjistit krevní skupinu, zaregistrovat se do registru dárců kostní dřeně nebo si nechat vyšetřit znaménka. A to vše v průběhu jediného týdne, a navíc v obchodním centru. Fakultní nemocnice Ostrava se v pondělí 14. května usadila v Avion Shopping Parku, kde setrvá až do pátku 18. května.

Foto: Jiří Zerzoň

V neděli oslavy Mezinárodního dne sester, od pondělí do pátku expozice Krevního centra Fakultní nemocnice Ostrava a v úterý Stan proti melanomu.

Článek

Celých pět dnů bude v bezprostřední blízkosti vstupu do podzemních garáží tohoto obchodního centra otevřen v čase od 10 do 17 hodin stan Krevního centra FNO, kde si budou zájemci moci nechat zjistit krevní skupinu, případně se zaregistrovat do registru dárců kostní dřeně.

Akce, která už v minulosti oslovila obrovské množství zájemců, je zacílena nejen na potenciální dárce kostní dřeně, ale také na propagaci dobrovolného dárcovství krve a je pozvánkou do sídla krevního centra umístěného v objektu fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě.

V úterý 15. května přibude v Avionu Stan proti melanomu, v němž bude možné nechat si v čase od 10 do 18 hodin vyšetřit znaménka. Speciální mobilní vyšetřovací ambulance kožního oddělení Fakultní nemocnice Ostrava tu bude k dispozici jen v tento den a umístěna bude poblíž kavárny Starbucks.

„Chceme oslovit především lidi, kteří by možná do běžné ambulance ani nepřišli, případně by dorazili později, což je v případě rizikových pigmentových projevů vždy nebezpečné,“ konstatovala Yvetta Vantuchová, primářka kožního oddělení FNO, kterou těší, že se tento projekt tradičně setkává s masivním zájmem veřejnosti.

„Jsem přesvědčena, že podobné preventivní akce mají smysl. I díky nim v posledních letech pozorujeme, že jsou lidé obezřetnější a chodí na kontroly. Mnohé nádory kůže se nám tak podaří zachytit v úplných počátcích. V takových případech mají pacienti velkou šanci na vyléčení," řekla a dodala, že loni byl při vyšetřeních v mobilní ambulanci diagnostikován jeden melanom, deset atypických névů, osm bazaliomů a tři kožní karcinomy.

Zmíněná akce je již tradičně pořádána ve spolupráci s profesorem Petrem Arenbergerem a Dermatovenerologickou klinikou Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Fakultní nemocnice Ostrava se k celoevropské kampani dermatologů, jejímž cílem je upozornit na nebezpečí výskytu rakoviny kůže a apelovat na důslednou prevenci, připojuje už pojedenácté.

Reklama

Výběr článků

Načítám