Hlavní obsah

Zima v Jeseníkách stihla k radosti lyžařů ještě závěr roku

Novinky, Alena Kiedroňová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na start zimní sezóny v Jeseníkách si příznivci lyží, snowboardů, sáněk či bobů museli počkat, přesto pravá zima na horách stihla ještě závěr roku a silvestrovské oslavy.

Foto: Martin Pokorný

Sluníčko je v tomto ročním čase nestálé, když ale opravdu svítí,lyžování v Jeseníkách je naprosto skvělé. Třeba v bílé stopě pod Pradědem.

Článek

Stačilo několik mrazivých dnů a provozovatelé ski areálů vybavených sněžnými děly či sloupy začali znovu zasněžovat svahy. A zatímco začátek Vánoc byl ještě v Jeseníkách povětšinou na blátě, po necelém týdnu už se v mnoha areálech rozjely lanovky a vleky s nedočkavými lyžaři a snowboardisty. Na sjezdovkách leží od 25 po 50 centimetrů pokrývky – technického sněhu a prašanu, protože přírodní nadílka sněhových vloček opravdu přišla.

Na další chumelenice a větší bílou duchnu ještě čekají vlekaři na Ovčárně, protože v Národní přírodní rezervaci Praděd dosud nebylo možné do zasněžování sjezdovek investovat, a také na Červenohorském sedle, kde se do Silvestra podařilo zprovoznit zatím jednu modrou sjezdovku na severních svazích.

„Jeseníky a lyžování milujeme, museli jsme přijet, i když už jsme krátce před Silvestrem sháněli ubytování dost složitě a sem do střediska dojíždíme. Do poslední chvíle jsme nevěděli, jestli vůbec bude kde lyžovat. A je to paráda, vřele doporučuji,“ nadšeně říká Jana Moravcová z Ostravy-Dubiny. Mladá maminka učí v Karlově v areálu Myšák mladší dcerku zvládnout snowboard, manžel se synem zatím řežou na carvingových lyžích oblouky na obtížnější trati.

V Karlově i Malé Morávce už je v provozu větší polovina sjezdovek, Ski Karlov láká na první čtyřsedačkovou lanovku Karlovský express, vybavenou nově pro větší komfort lyžařů bublinou – speciálním sklopným krytem. Ve Ski areálu Kopřivná protáhli sjezdovku na 1350 metrů a zvou milovníky zimních sportů na Novoroční manšestr - lyžovat se tu bude už od půl deváté ráno.

Lanovky a vleky jsou v provozu třeba na Ramzové, v Ostružné, na Miroslavi v Lipové-lázních, ve Filipovicích, na Paprsku, ve Vrbně pod Pradědem, na Annabergu v Andělské Hoře, s lyžemi se vydejte do Karlovy Studánky, do Zlatých Hor na Příčnou, do areálu Avalanche v Dolní Moravici i třeba do Koutů nad Desnou, v Petříkově se lyžuje zatím na části svahu.

Běžkaři už se prohánějí mezi Ovčárnou a Pradědem i ke Švýcárně. „Stopa je skvěle vykrojená a dost zmrzlá, ještě kdyby bylo více sluníčka, pak by mi nechybělo už nic,“ přeje si senior z Šumperku Josef Konopka. Projet už se dá až na Červenohorské sedlo.

Držte se ovšem značení a nevjíždějte mimo značené trasy, v Jeseníkách platí druhý stupeň lavinového nebezpečí. Někde jsou návěje, prachový sníh podle zprávy Jiřího Hejtmánka z Horské služby Jeseníky leží na firnovém podkladu a vrstvy nejsou spojeny. Kdo ale dbá doporučení horských záchranářů a také volí trasy zodpovědně podle své kondice a zkušeností, do nesnází se jen tak nedostane. Samozřejmostí na horách by měl být určitě mobilní telefon v kapse.

Reklama

Výběr článků

Načítám