Hlavní obsah

Zelňačka pod sjezdovkou se konala poosmé. Letos poprvé na blátě

Novinky, Bára Haušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tradiční akce nazvaná Zelňačka pod sjezdovkou se letos poosmé konala na chatě Olšance pod Paprskem ve Velkém Vrbně v Jeseníkách. Neformální mistrovství České republiky ve vaření zelňačky se letos poprvé uskutečnilo bez pohádkové bílé pokrývky. Podle pořadatelů se i tak letošní klání vydařilo.

Foto: archiv areálu Olšanka

Vítězný tým Bambitkáři zaujal odbornou porotu nejen stylovými kostými, ale i skvělou chutí zelňačky.

Článek

Celkem se mezi sebou utkalo v sobotu 11. ledna sedm týmů, které připravovaly nejen zelňačku.

„Chtěli jsme udolat porotu kompletním menu. Připravili jsme aperitiv, předkrm, domácí chleba s domácími škvarky, hlavní chod se skládal se zelňačky s láskou vařené a nechyběl ani dezert v podobě čokoládové pěny,“ uvedla Pavla Coufalová, provozní manažerka šumperské kavárny, která jako z mála v regionu zaměstnává výhradně osoby se zdravotním omezením a podporuje regionální suroviny a gastronomii.

Do soutěže se zapojily týmy z různých pohostinství, ale i amatérské skupiny nebo neziskovky. Jejich výkony hodnotila pětičlenná odborná komise v čele s předsedou profesionálním kuchařem. Ta vyhlašovala výsledky v kategoriích nejlepší polévka a nejlepší výzdoba a kostýmy.

„V těchto dvou kategoriích zvítězil amatérský tým Bambitkáři z Olomouce. Ocenění udělují i samotní diváci a návštěvníci akce. V ocenění veřejnosti uspěl tým s názvem Nepřizpůsobiví,“ upřesnila Petra Matoušková z pořadatelského areálu.

Účastníci recesistické soutěže se již v minulosti mohli přesvědčit, že invenci pro vaření tradiční české polévky se meze nekladou. Zelňačka se na Olšance vařila s tvarůžky, kozím sýrem, olivami a dokonce i s mořskými plody.

Součástí gastronomicko-kulinářské soutěže na Olšance bývají i závody a karneval na lyžích pro děti. Pořadatelé se s nepřízní počasí letos vypořádali a připravili pro malé návštěvníky pytláckou stezku. Partnerem soutěže je gastronomický festival Chuť Jeseníků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám