Hlavní obsah

Železný týden vyvrcholí v Plzni, Olomouci a Ústí nad Labem

Novinky, Táňa Modlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř stovku vysloužilých spotřebičů přinesli ve dnech 19. - 21. září lidé do Národního technického muzea v Praze. Podobně tomu bylo i loni, kdy zde proběhla pilotní společná akce s kolektivním systémem ELEKTROWIN. Kurátoři muzea si letos opět vybrali nejzajímavější spotřebiče přímo do sbírek.

Foto: Táňa Pokorná
Článek

Další desítky starých elektrozařízení se sešly také v Muzeu lega v Táboře a v iQlandii v Liberci. Spotřebiče, které se nestaly součástí muzejních sbírek, budou recyklovány a získané suroviny poslouží k výrobě nových výrobků. Všechny ale znamenaly úsporu na vstupném. Návštěvníci muzeí si za ně odnesli i další odměny.

Od pátku do neděle 26. - 28. září vyvrcholí seriál akcí v Plzni, Olomouci a Ústí nad Labem. Recyklatorium tentokrát zavítá do Techmania Science Center, Vlastivědného muzea v Olomouci a Muzea města Ústí nad Labem.

„Na začátku každého nového elektrospotřebiče je fyzika, chemie, chytré hlavy a šikovné ruce, tedy věda a technika,“ připomíná mluvčí Techmanie Markéta Čekanová. Je tedy podle ní více než symbolické, když doslouživší spotřebiče najdou svůj poslední odpočinek ve sbírce, která se koná právě v Techmania Science Center. „Tedy v místě, kde se snažíme zájem o vědu a techniku probouzet,“ zdůraznila Čekanová.

„Ve Vlastivědném muzeu v Olomouci, příspěvkové organizaci Olomouckého kraje, právě probíhá unikátní výstava Kam s tím?, kterou naše muzeum připravilo ve spolupráci s Technickými službami města Olomouce, a. s., k 55. výročí založení této společnosti,“ informoval ředitel Vlastivědného muzea v Olomouci Břetislav Holásek.

„Kromě řady zajímavostí z historie nakládání s odpady v hanácké metropoli je výstava zaměřena i na ekologickou výchovu dětí a mládeže,“ dodal Holásek s tím, že Železný týden ELEKTROWINu je ideální příležitostí, jak si ekologické chování vyzkoušet v praxi.

„I naše muzeum se tak trochu zabývá recyklací. My často tvoříme sbírkové exponáty z předmětů, které by jinak skončily na skládce anebo je přímo ze skládky zachráníme. Dáváme jim nový smysl existence,“ říká historik a kurátor technických sbírek Martin Krsek z Muzea města Ústí nad Labem. „Je možné, že i při této akci narazíme na vysloužilý elektrospotřebič, který si mírou zachovalosti a technické zajímavosti zaslouží místo v našich sbírkách,“ uvažuje Krsek.

Reklama

Výběr článků

Načítám