Hlavní obsah

Želčanští hasiči si připomínají významné jubileum

Novinky, Jiří Sankot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stejně jako jinde, také v Želčanech na jižním Plzeňsku byla letos vztyčena tradiční májka. Již desítky let stavějí občané dvou vsí, Želčan a Chouzov, společnou májku na želčanské návsi. Zásluhu na udržování této a dalších lidových tradic má společný želčansko-chouzovský hasičský sbor.

Foto: Jiří Sankot

Zdobení májky v Želčanech 30. dubna 2019

Článek

Sbor dobrovolných hasičů Želčany byl založen před devadesáti lety, v červnu 1929. Patří mezi nejmladší hasičské sbory na Blovicku. Všechny letošní akce, které SDH Želčany pořádá, mají oproti jiným rokům náboj výjimečnosti. Nesou se ve znamení oslav jubilea.

Sbory v okolních vsích vznikaly již od poslední čtvrtiny 19. století. Neomezovaly svou činnost jen na hašení požárů. Jejich představiteli byli často regionální politici a Sokolové, lidé vlastenečtí, podnikaví a kulturně a sportovně založení. Také želčanští hasiči byli od počátku nositeli kultury, pokroku, vlastenectví a tradic v Želčanech a Chouzovech. Místem společných akcí byly od počátku Želčany, kde se pořádaly plesy, zábavy, besídky, cvičení a divadelní představení. V Želčanech byla také roku 1930 postavena hasičská zbrojnice.

Slibný rozvoj zastavila nacistická okupace. Zákazy omezily činnost hasičů na sběr železa a oděvů. Byla zakázána cvičení a roku 1939 se nesměly uskutečnit oslavy 10. výročí založení sboru. Po osvobození doplatili hasiči na časté a nepřehledné legislativní změny v řízení požární ochrany. Na předválečný rozvoj proto navázali až po roce 1966. Tehdy již byla důležitou součástí jejich práce požární prevence. Vedle preventivních prohlídek a výjezdů k ohni se sbor opět staral o kulturní život. Nově byly organizovány také poznávací zájezdy.

Generace, která dnes želčanský sbor vede, vstoupila do jeho řad na konci 80. let. Od 90. let dochází k rozvoji soutěžní, společenské a kulturní činnosti, vzniklo ženské družstvo a také družstva starších a mladších žáků. Hasiči si v Želčanech postavili novou zbrojnici a pečují o dvě klubovny – bývalé pohostinství v Želčanech a menší novostavbu v Chouzovech. Hasičský sbor se může pochlubit také novou technikou a upraveným cvičištěm v Chouzovech Na Rybníku.

Želčanští a chouzovští hasiči, děti i dospělí, tvoří skvělou partu. Důvodem k radosti jsou pravidelné úspěchy při hasičských soutěžích. Kvůli nim se téměř neznámý sbor stal v posledních dvaceti letech uznávaným soupeřem na soutěžních kolbištích.

90. výročí vzniku oslaví hasiči během letošního jara čtyřmi akcemi. V sobotu 4. května proběhne v Želčanech 17. ročník rybářských závodů „Ploutef Fest“ a 8. května následuje v Chouzovech Na Rybníku jubilejní 10. ročník hasičských závodů pro děti „Chouzovský rybník“. Zúčastní se na třicet družstev z celého jižního Plzeňska.

V sobotu 11. května proběhnou v Chouzovech hasičské závody pro dospělé. Další akcí pořádanou hasiči v jubilejním roce je první ročník soutěže v tradičním sekání louky „Chouzovská kosa“. Na sekáčské závody se mohou účastníci a diváci těšit v sobotu 8. června, opět v lokalitě Na Rybníku.

Hasiči chystají vydání publikace věnované nejen historii společného sboru, ale také významným osobnostem a okolnostem, které k jeho vzniku přispěly. Při práci na vzpomínkové knize potěší každý pamětník a jakákoliv historická fotografie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám