Hlavní obsah

Zdravé koule na Čajkárně

Novinky, Petr Kameníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prevence výskytu civilizačních chorob je velmi významná, proto se olomoucké Gymnázium Čajkovského rozhodlo využít nabídky a oslovit své studenty druhých a třetích ročníků v rámci projektu Zdravé koule.

Foto: Petr Kameníček
Článek

Projekt, který je organizován zástupci Státního zdravotního ústavu v Praze a Krajské hygienické stanice v Olomouci měl za úkol seznámit studenty s problematikou nádorů varlat u mužů a karcinomu prsu u žen. Projekt má za cíl motivovat studenty k samovyšetřování a tím spojenému minimalizování následků daných onemocnění.

Projekt je též ojedinělý svou formou, neboť pro ovlivnění postojů a chování je využita tzv. peer aktivita spojená se sportovně zábavnou činností. Během 90 minut tedy studenti získali teoretické i praktické informace o nádorech varlat a karcinomech prsu včetně názorné ukázky samovyšetření na modelech. Vážnou atmosféru se snažila snížit aktivita s bumperbally, tj. nafukovacími koulemi o velikosti 1,5 m.

Gymnázium Čajkovského dlouhodobě podporuje prevenci a pravidelně připravuje přednášky věnující se civilizačním chorobám. Studenti španělské sekce gymnázia měli například v průběhu září unikátní příležitost zúčastnit se přednášky na téma karcinomů pořádané bývalou studentkou španělské bilingvy Karolínou Pouchovou, nyní studentkou Lékařské fakulty v Praze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám