Hlavní obsah

Zástupci radnice Prahy 6 popřáli ke stým narozeninám

Novinky, Martin Šalek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Domě s pečovatelskou službou ve Šlejnické ulici byl důvod k oslavám. Paní Marie Velingerová, rozená Vichrová, oslavila 100 let. Narodila se 4. dubna 1911.

Foto: Martin Šalek
Článek

Termoska a křupavé kuře

"Cestou na oslavu stých narozenin se zástupci radnice Prahy 6 v pátek 8. dubna zastavili v občerstvení, aby koupili křupavé kuře. Toto jídlo totiž paní Velingerová doslova zbožňuje. K tomu obdržela jako dárek termosku. Z té měla velkou radost a hned se snažila jí naplnit teplým nápojem, aby z ní mohla upíjet. A samozřejmě krásné květiny a přání," popsal mluvčí radnice Martin Šalek začátek oslavy jubilea.

Narodila se v Duchcově v rodině továrníka Petra Vichra

Její otec byl od roku 1914 majitelem továrny v Lysé nad Labem vyrábějící drobné zařízení pro domácnost, posléze i vojenské nemocniční postele. Po válce byl závod opět přeorientován na původní výrobu. Začalo se vyrábět i dražší zboží - chromovaný nábytek a  bytový nábytek s dřevěnými doplňky.

V roce 1946 byl podnik znárodněn a vznikl n. p. Kovona. Otce paní Velingerové ze dne na den vyhodili bez nároku na penzi. Ona  se pak o otce starala až do jeho smrti. Majetek se rodině Velingerů nevrátil.

Připravovala se na převzetí továrny

Marue Velingerová studovala na gymnáziu a v 16 letech odjela na rok do penzionátu ve Švýcarském Lausanne, kde se naučila německy a francouzsky. Po návratu se zasnoubila s budoucím manželem, stavebním inženýrem a po třech letech se vzali. Narodil se jí syn Jiří a dcera Milena. V roce 1968 obě děti emigrovaly do Kanady. Naučila se proto anglicky, aby se mohla, pokud děti v cizině navštíví, domluvit.

Když manžel paní Velingerové před rokem 1989 zemřel, nedovolil totalitní režim dětem přijet na pohřeb. Po roce 1989 se obě děti vrátily do Čech. Dcera je profesorka čínštiny a syn je sochař a grafik. V Domě s pečovatelskou službou Šlejnická v Praze 6 bydlí paní Velingerová již od března  2001.

Přesto a možná právě proto, že její cesta životem byla trnitá, stala se z ní vyzrálá silná osobnost, která je příkladem a podporou mnoha lidí z pečovatelského domu a dalších přátel. Nikdy totiž nezatrpkla a dokázala , že zná hodnoty, pro které stojí zato žít.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám