Hlavní obsah

Zářijové výstavy v Chotěboři: klobouky, krajky, grafiky a paličkovaná krajka

Novinky, Michaela Poláková

Hned tři výstavy hostí v září Chotěboř a všechny tři jsou velmi zajímavé. Návštěvníci si mohou prohlédnout nejen fotografie z údolí řeky Doubravy, paličkovanou krajku, grafiky, ale i klobouky.

Foto: Michaela Poláková
Článek

Výstava Údolí řeky Doubravy se koná už od června a k vidění bude do neděle 9. září v Městském muzeu v Chotěboři na zámku. Výstava seznamuje s krásami Přírodní rezervace Údolí Doubravy, podává informace o řece Doubravě, o vzniku jejího údolí, jeho historii, o flóře a fauně, o jeho ochraně, vytvoření naučné stezky a dalších zajímavostech i o pověstech, které se k němu vztahují.

Je určena laické veřejnosti všech věkových kategorií. Výstavu připravili pracovníci muzea. Fotografiemi přispěli Miloslav Vaněk a Jaroslava Dvořáková. Pořadatelem je CEKUS Chotěboř.

Obrazy - Grafika, paličkovaná krajka

Výstava Obrazy - Grafika, paličkovaná krajka bude končit 30. září, hostí ji městská knihovna v kulturní a společenské místnosti. Představuje se na ní Stanislav a Ludmila Bartůškovi z Úsobí na Havlíčkobrodsku. Ve svých obrázcích spojují křehkou krásu paličkované krajky s malbou nebo tiskem, které krajku oživují a dávají jí nový prostor.

Jsou to malá poetická vyprávění, zpracovaná s citem pro kouzlo tvarů. Dávají pocit radosti, pohody a harmonie. Obrazy, snivé pohledy do duše, kde se barevné tóny vzájemně snoubí, proplétají a přenášejí nás do světa snů starých zahrad, oživlých bytostmi andělů a siluet astrálních postav, které nás lákají a vtahují do svého něžného dění. Obrazy jsou dveře, kterými mohou návštěvníci vstoupit a toulat se v souznění barev a pocitů, dveře vedoucí ven ze světa dnešního uspěchaného bytí. Pořadatelem výstavy je město Chotěboř.

Klobouky na zámku

Třetí výstava představuje tři autory, Marii Maxovou a její klobouky, Svatopluka Kasalého a jeho šperky a fotografie Tarase Kuščynského. Zájemci ji mohou navštívit do 14. října v Městském muzeu na zámku Chotěboř.

Reklama

Výběr článků

Načítám