Hlavní obsah

Zapaska se počtvrté vrací do Česka, zahraje i v Příbrami

Novinky, Pavel Kříž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to teprve čtrnáct měsíců, co ukrajinské duo Zapaska odehrálo svůj první český koncert na Tramtamtýdamtůdá festu v Podlesí u Příbrami. Od té doby se do České republiky vrací stále častěji - v říjnu to bude již počtvrté.

Foto: Pavel Kříž

Yana Shpachynska a Pavlo Nechytaylo, ZAPASKA

Článek

Za tu dobu zde Zapaska stihla kromě koncertní činnosti i například zastávku v pražském Rádiu 1 a nahrání "živáku" pro rádio Proglas (nenechte se zmást předsudky, dramaturgie rádia Proglas je zvláště v pořadech Milana Tesaře více než zajímavá). Říjnové putování po klubech českých a slovenských má nakonec osm zastávek během jedenácti dnů, ve kterých si Zapaska zahraje živě mj. ve Slovenské televizi, pražském Jazzdocku či příbramské Čajovně Na Zemi (22. října).

A nebude na to sama. Při únorovém pražském vystoupení se slovenskými Longital si obě dvojice padly do „ucha“ tak dokonale, že se obvyklé plánování společných koncertů zvrhlo v realitu až nečekaně brzy. „Zapaska na spoločném koncertě v Kaštanu se nám tak zalíbila, že jsme se rozhodli ji přibrat na šňůru po Slovensku a nakonec se nám naskytlo i pár koncertů v Čechách,“ svěřil se Daniel Salontay z nejen u nás velmi uznávaných Longital, kteří ale nakonec v Příbrami z technických důvodů nezahrají.

Zapaska je společný projekt ukrajinské dvojice muzikantů Yany Shpachynské a Pavla Nechytayla. Oba mají kromě Zapasky své domovské kapely (Yana 4e4e, Pavlo Propala Gramota). Zapaska je jejich „rodinný“ projekt, mladý teprve necelé dva roky.

Pavlo se ve svém osobním životě věnuje archeologii, Yana studiu filozofie. Ve své hudbě pak spojují tyto dva světy do jedinečného indie-popu, který je směsicí tradiční ukrajinské hudby a lo-fi minimalismu, hip-hopu či blues.

Byť se v poslední době, zdá se, s dvoučlennými uskupeními roztrhl pytel, Zapaska nadále zůstává jedinečná a nenapodobitelná. Sledovat oba muzikanty při jejich produkci je zážitek na hodně dlouho... Yana pomocí loop station vrství jednotlivé kytarové smyčky, Pavlo do toho tu na harmoniku tahací tu foukací, tu kalimbu, rababu a pár dalších zvukově zajímavých nástrojů. I na beat-box občas dojde... Je libo francouzsky, ukrajinsky, anglicky? Na každého se dostane.

Zapaska nedávno vydala své druhé EP Translitom, obsahující šest písní známých již z živých vystoupení skupiny, které spolu s prvním EP Lanka dokonale utvoří představu, o čem že to tu autor vlastně píše. A pokud se zalíbí, není nic snazšího, nežli přijít v sobotu 22. října na sedmou podvečerní do sklepních prostor Čajovny Na Zemi v ulici V brance (kolmé na ulici Pražskou) v Příbrami.

Více informací, ale i videa z předchozích koncertů Zapasky v Příbrami naleznete na webových stránkách pořádajícího Spolku pro příbramskou věc s názvem: „Vem si krysu a dost tropení zloduchu“ http://www.vemsikrysu.webnode.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám