Hlavní obsah

Zámek Valeč ovládnou strašidla

Novinky, Gabriela Mácová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čas duchů a strašidel je tady. Zámek Valeč u Třebíče ovládnou strašidla poslední říjnový den. Přijďte se přesvědčit při halloweenských oslavách.

Foto: Gabriela Mácová
Článek

Anglosasský lidový svátek Halloween je zkráceninou sousloví „All Hallow Even“ jak je označován svátek v zahraničí. Mnohdy se pojmenovává jako Samhain, Noc předků či Svátek zesnulých. Takto je nazýván nejčastěji svátek, jehož původ je přikládán Keltům a jeho původ sahá až do 5. století.

Svátek oslavovaný v magickou noc od západu slunce 31. října do východu slunce 1. listopadu je také zlomovým dnem keltského kalendáře, kdy jeden keltský rok končí a druhý začíná. Nový rok je symbolem konce léta, sklizně, příchodu zimy a chladného počasí spojovaného též se smrtí.

Podle pověsti Keltové věřili, že se tuto noc duchové nebožtíků vracejí zpět z hrobů do domovů svých příbuzných, a proto se Keltové na obranu před zemřelými přestrojovali pomocí masek. Zapalovali také ohně a lucerny, které duchům nebožtíků osvětlovali trasu, aby snadněji našli cestu domů.

Typickým symbolem tohoto svátku je od pradávna vydlabaná dýně s otvory místo očí a úst nazývaný jako „Jackova lucerna“. Krutý Jack byl příliš zhýralý i pro peklo, proto se musel toulat po světě se svou dýňovou lucernou a hledat společníka. Dalšími symboly jsou čarodějnice, kostlivci, smrtky, duchové a strašidla. V našich končinách je tradičnějším křesťanský svátek „Všech svatých“ neboli „Dušičky“ – památka zesnulých.

Halloween je oslavován především v anglicky hovořících státech, jako například USA, Velká Británie, Irsko, Austrálie nebo Kanada. Postupem času se z tohoto svátku stala spíše zábava pro děti, které se přestrojují za duchy a strašidelné postavy a vycházejí do ulic strašit. Za to si většinou vykoledují sladkosti. Domy se zdobí strašidelnými postavičkami, vydlabanými svítícími dýněmi, barevným listím, svícny, lucernami, netopýry i pavouky. Pro starší se pořádají oslavy v podobě halloweenských akcí, které se neobejdou bez patřičných kostýmů.

Hotel Zámek Valeč u Třebíče v poslední říjnový den nabízí kostýmovou taneční zábavu s hudební skupinou Credit. Nejlepší maska vyhrává vstup do nově otevřeného wellness centra Hotelu Zámek Valeč, které disponuje venkovním vyhřívaným bazénem, vnitřním a vířivým bazénem, a také pěti druhy saun.

Kromě toho budou po celý víkend připravené pestré halloweenské speciality v zámecké restauraci Stodola, noční prohlídku zámku a halloweenská dílničku pro děti, kde si spolu s nimi můžete vyrobit nejednu tematickou dekoraci.

Reklama

Výběr článků

Načítám