Hlavní obsah

Zámek v Novém Městě nad Metují rozezní vánoční koledy

Novinky, Jana Melicharová

Střední škola a Základní škola Nové Město nad Metují je opět pořadatelem vánoční výstavy Vánoce s květinou na zámku v Novém městě nad Metují.

Foto: Jana Melicharová

Pozvánka na vánoční výstavu do Nového Města nad Metují

Článek

Vánoce s květinou je název výstavy, již v adventním čase zná snad každý, kdo bydlí nebo navštíví na začátku prosince Nové Město nad Metují. Vánoce s květinou jsou totiž v podhůří Orlických hor opravdu pojmem.

A tak není divu, že i letos se ve dnech 8. až 11. prosince secesní zámek v Novém Městě nad Metují zavoní nejen vánočním cukrovím, skořicí a vánočním punčem, ale i se rozezní vánočními koledami. Podtitul letošní výstavy je totiž zcela prostý – Hej, hej, koleda…

Koleda původně označovala píseň, kterou děti zpívaly při koledování o výslužku během velkých křesťanských svátků. Postupně však slovo koleda začalo označovat píseň s vánoční tematikou.

Tradiční vánoční koledy mají výraznou melodii založenou na středověkých sborech a jejich historie sahá do 13. století. Podle legendy je prvním autorem vánoční koledy svatý František z Assisi. Vánoční koledy se původně zpívaly pouze o Vánocích, v posledním půlstoletí se již zpívají také v době adventní.

A tak není divu, že si hlavní pořadatel vánoční výstavy Střední škola a Základní škola Nové Město nad Metují vybral vánoční koledu jako hlavní motiv letošní výstavy. Vše tedy bude podřízeno vánočním zvykům a vánočním tradicím, které spojuje právě vánoční koleda. Nahlédnout tak budete moci do prostého venkovského stavení nebo do jídelny zámeckého pána. Tam všude se totiž koledy zpívaly.    

Reklama

Výběr článků

Načítám