Hlavní obsah

Zámek v Mníšku otevře o víkendu nepřístupné části, vystoupat půjde i do hodinové věže

Novinky, Marie Charvátová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu a v neděli 7. a 8. října se na zámku Mníšek pod Brdy nedaleko Prahy otevřou běžně nepřístupné části. Kromě klasických prohlídkových okruhů bude možné na rozdíl od všedního dne zavítat i na prohlídky pro děti nebo vystoupat na půdu a rozhlédnout se po kraji.

Foto: Anna Čelouchová

Pohled z hodinové věže zámku směrem ke Skalce a kostelíčku Máří Magdalény.

Článek

Ze zámeckého nádvoří se po točitém schodišti, které čítají přes sto schodů, návštěvníci dostanou až přímo pod střechu a do věže s hodinami a hodinovým strojem, odkud se nabízí romantický podzimní výhled do nejbližšího okolí.

Z hodinového stroje s velkým kyvadlem a závažími kdysi vedlo několik hřídelí. Do hodin venkovních i do těch, které jsou umístěné ve stropě věžového salonku na prohlídkové trase zámku. Pod nimi sedávalo panstvo a popíjelo kávu.

Salonku se říkalo kafírna. Při hezkém počasí tu bylo příjemně celý den a navíc odtud dobře viděli, co se děje kolem zámku.

Po jiném, a hlavně kratším, točitém schodišti mohou návštěvníci Mníšku naopak sejít do sklepení zámku, kde je pro děti připraven pohádkový svět. Tam se dozvědí, jaktože čert drží v rukách věž, odkud se vzal kocour Modroočko nebo kdo nosí Zimní víle z rybníka perličky na šaty.

Pro rodiny s dětmi jsou také připraveny speciální prohlídky zámeckých pokojů. V sobotu se mohou těšit na Pohádkovou prohlídku s princeznou Aničkou, v neděli na Prohlídku o zámeckých strašidýlkách. Ve výtvarném ateliéru si pak děti vybarví sádrový odlitek, který si vyberou z bohaté nabídky různých motivů.

Programy pro děti probíhají na mníšeckém zámku každý víkend.

Reklama

Výběr článků

Načítám