Hlavní obsah

Zámek Mníšek zve v květnu za poloviční vstupné, představí bydlení paní hraběnky

Novinky, Marie Charvátová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zámek v Mníšku pod Brdy nabídne svým návštěvníkům výhodné poloviční vstupné. Tentokrát se s padesátiprocentní slevou každé květnové úterní odpoledne otevřou soukromé komnaty druhého prohlídkového okruhu, kde nahlédnete do bydlení posledních zámeckých majitelů.

Foto: Anna Čelouchová

Zámek Mníšek zve v květnu na prohlídky zámeckých okruhů s bohatě zařízenými komnatami i na pohádkové prohlídky pro děti.

Článek

Přijďte do zámku Mníšku pod Brdy využít výhody Šťastných úterků. Každé úterý v květnu od 13.00, 14.10 a 15.20 hodin vstoupí návštěvníci do komnat posledních zámeckých majitelů za poloviční vstupné.

Čeká je zážitek v podobě prohlídky soukromých apartmá, která jsou zařízena tak, jakoby jejich obyvatelé jen na chvilku odešli. Odložené brýle, rozečtené noviny, župan na věšáku u dveří. V pokojích, vybavených historickým nábytkem, je ke spatření i mnoho moderních technických vymožeností doby první republiky. Jak se pánům Kastům na Mníšku žilo?

Paní hraběnka Terezie Kastová a její manžel baron Theodorich trávili ve svých pokojích čas každý den. Ložnice a koupelny měli chytře a prakticky rozděleny do mnoha funkčních částí a koutů. Zatímco paní hraběnka ve své ložnici také přijímala návštěvy, stolovala, vedla korespondenci, vyšívala nebo vyřizovala telefonáty, pan Theodorich mohl ve své obývací koupelně mimo braní lázně odpočívat, popíjet kávu, číst noviny, poslouchat rádio nebo gramofon. Ano, i takové vymoženosti jsou v místnostech k vidění.

Na prohlídce se dozvíte nejen o stylu bydlení mníšeckých pánů v době mezi světovými válkami, ale i o jejich koníčcích a zálibách. Pan baron byl typický majitel lesů a statků. Až na výjimky se oblékal do myslivecké uniformy a v doprovodu svého psa odcházel na čekanou. Měl mnoho loveckých ručnic, oblíbený klobouk se štětinami, hůlku do lesa, na kterou se mohl i posadit, dalekohled i pouzdra na náboje a důtky na ulovenou pernatou zvěř. Paní hraběnka byla pro změnu velice pokroková dáma a její záliby byly veskrze moderní. Fotografovala a ráda jezdila autem.

Co vše ještě čeká návštěvníky mimo ložnice a koupelny? Roztomilý dětský pokoj plný hraček malých šlechticů nebo pokojík s kolébkou a zavinovačkou pro miminko. Měli na zámku už i splachovací toaletu? Přijďte se přesvědčit na vlastní oči. Kromě návštěvy soukromých pokojů na druhé trase zámku nabízí Mníšek i prohlídku reprezentačních a slavnostních prostorů prvního okruhu a o víkendech a státních svátcích pravidelně speciální kostýmované prohlídky, a to nejen pro děti, ale také pro dospělé.

Reklama

Výběr článků

Načítám