Hlavní obsah

Zámek Duchcov hlásí zvýšenou návštěvnost a úspěšnou uplynulou sezónu

Novinky, Marian Hochel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Správa zámku Duchcov připravila v uplynulém roce pro návštěvníky řadu novinek. Spolu s partnery, se kterými spolupracuje na řadě kulturních akcí, mohla návštěvníkům nabídnout pestrou škálu aktivit směřujících za zábavou i poučením. A to jak pro malé, tak pro velké. Jak hodnotí loňský rok?

Foto: Julius Filip

Na prohlídky zámku Duchcov dorazilo letos více návštěvníků

Článek

„Otevřeli jsme zcela nový prohlídkový okruh v jižním křídle zámku, zámeckou kavárnu, udrželi jsme kvalitu i komfort. Programová nabídka byla pestrá - výstavy, koncerty, oživené prohlídky, divadelní představení, programy pro děti, promítání. Na řadě akcí jsme spolupracovali s Kulturním centrem Duchcov, Divadlem V Pytli, Severočeským divadlem v Ústí nad Labem a s dalšími partnery, kterým za to náleží naše velké poděkování,” uvedlo vedení správy zámku.

Návštěvnost duchcovského zámku stoupla a dosáhla nejvyšších hodnot za posledních deset let. Expozice zámku navštívilo o dva tisíce dvě stě návštěvníků více než o rok dřív, celková návštěvnost se tak přiblížila skoro k patnácti tisícům.

Podle odhadů se jedná o kombinaci více faktorů. Je pravda, že letošní sezóna byla pro většinu hradů a zámků rekordní, hlásí to čísla návštěvnosti, tržby i počet pořádaných akcí. Důvody jsou objektivní. Turisté méně vyjížděli do zahraničí a více navštěvovali atraktivity v domácích regionech. Zároveň se zlepšila ekonomická situace u nás i v zahraničí. Domácí turisté začali více objevovat svět památek, který je pro Českou republiku skutečnou chloubou i v mezinárodním měřítku.

Zlepšila se rovněž propagace památek. Zámek Duchcov například zviditelnil i videoklip oceňované zpěvačky a muzikantky Lenky Dusilové, který byl z velké části natáčen právě v expozicích duchcovského zámku. Videoklip k písni Indiánky vyhrál první místo na mezinárodním festivalu krátkých filmů, videoartu a videoklipů Crossroads of Arts, který se konal letos na podzim v Moskvě.

„I toto může být způsob, jak představit naše památky zahraničním zájemcům,” poznamenalo vedení správy zámku.

Zámku Duchcov se postupně vrací jeho půvab a krása, která již v době jeho největšího věhlasu před dvěma či třemi staletími lákala zámožné a vlivné návštěvníky ze všech koutů Evropy. Sami turisté, kteří se na zámek vrací, tento vývoj pociťují a dobrý dojem, který v nich návštěva zámku zanechává, zaznamenávají v četných děkovných vzkazech v návštěvní knize či v zaslaných dopisech nebo e-mailech.

Obnova interiérů zámku, jež byla započata před sedmi lety, bude pokračovat i nadále. Již dnes jsou prezentovány návštěvníkům téměř dvě třetiny obnovených zámeckých interiérů a plánuje se zpřístupnění zbývajících reprezentativních prostor. V nich budou moci návštěvníci zhlédnout novou expozici s navazující historickou interiérovou instalací a připomínkou původních majitelů z rodu Valdštejnů.

Pozornost by měla být poté věnována i exteriérům zámku, fasádám, nádvoří a Knížecí zahradě. V uplynulém roce byly aktualizovány projekty zaměření, aby se v dalších letech mohlo přistoupit k obnově problémových partií. Vše samozřejmě ovlivní ekonomické parametry a množství finančních prostředků, které se povede zajistit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám