Hlavní obsah

Zakončete školní rok pohádkovou prohlídkou zámku Mníšku

Novinky, Marie Charvátová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Blíží se konec školního roku a jak ho hezky oslavit? Pěkným výletem do pěkného zámku. V pátek 26. června i v úterý 30. června vždy od 13.45 hodin zveme děti s rodiči na Pohádkové prohlídky s princeznou Aničkou i do Kouzelného sklepení.

Foto: Anna Čelouchová

Mníšecká princezna u kašny na nádvoří. Zve děti s rodiči na Pohádkovou prohlídku zámku i Kouzelného sklepení.

Článek

Některé děti přinesou domů vysvědčení už v pátek 26. června a některé v úterý 30. června, ale všechny se určitě už prázdnin nemohou dočkat. Co třeba přivítat začátek prázdnin výletem do hezkého zámku nedaleko Prahy?

Zámek to není ledajaký, ale obestřený tajemnou legendou o čertovi a třech věžích. V Mníšku pod Brdy totiž kdysi dávno čtvrtou věž sebral čert. Co se s ní stalo? To se dozvíte, pokud sestoupíte po starém točitém schodišti do Kouzelného sklepení, kde kromě čerta uvidíte také ježibabu s moderním létajícím koštětem, které má i klakson, pana krále z pohádky o Růžence, který se ale stále ještě neprobudil, indickou tanečnici, která má nebezpečného zvířecího mazlíčka nebo vodníka z rybníka, který je čím dál víc podobný žábě.

Kouzelným sklepením bude provázet princezna v krásných šatech a stejně tak zámeckými komnatami plnými starodávného nábytku, cenných obrazů i vzácného porcelánu. Vítejte na Pohádkové prohlídce s princeznou Aničkou. Anička přivítá děti na chodbě plné rytířů a brnění a hned na úvod je pověří detektivním pátráním. Co má za úkol takový pohádkový detektiv? Hledat zatoulané pohádky. V mníšeckém zámku se vždy do každé místnosti jedna pohádka dětem schovala, jestlipak objeví která?

Správný detektiv musí hledat stopy, nápovědy a indicie. Pohádky po sobě pokaždé nějakou stopu dětem zanechaly a princezna Anička jim taky trošku napoví. Kdo musel v pohádce zametat u kamen? Který pán měl fajfku, co nikdy nevyhasla? Jaký rytíř uměl písničkou vyčarovat armádu skřítků? Na konci prohlídky zazvoní zvonec a pohádek bude konec. Všechny úspěšné detektivy pak čeká i malá sladká odměna.

Když projdete všemi salónky a jídelnami, knihovnou a pracovnou, jež vás na prohlídce čekají, sejdete ještě do přízemní místnosti plné malých královen, princezen a panovníků. Uvidíte, v jakých šatech dřív chodili na hradech a na zámcích oblečení. Ne vždy to bylo jako v pohádkách. Některé obleky byly velice těžké a i malé slečny v nich musely chodit. Na hlavách měly vysoké účesy, dlouhatánská brka, ovoce a zeleninu nebo dokonce vycpaná zvířata i malý model lodě. Přijďte se přesvědčit. 

Reklama

Výběr článků

Načítám