Hlavní obsah

Zájem o premiérový ročník Velkopavlovického gulášfestu předčil očekávání

Novinky, Zita Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zájem veřejnosti o gastronomickou specialitu guláš se potvrdil také na prvním ročníku Velkopavlovického gulášfestu 2014. Organizátoři TJ Sokol a Ekocentrum Trkmanka přivítali nečekaně přes čtyři stovky návštěvníků.

Foto: Marek Musil

Člen odborné poroty Tomáš Matonoha

Článek

V sobotu 10. května vypuklo v 8 hodin ráno na nádvoří Ekocentra Trkmanka kulinářské pozdvižení. Jeden za druhým se pomalu dostavovaly soutěžní týmy, plny elánu do vaření gastronomické specialitky - guláše. 

Pro každý tým bylo připraveno zázemí - kotel a dřevo. Protože se jednalo o první ročník, byla zadána základní pravidla - uvařit nejlepší guláš. Pro další ročníky již pořadatelé připravují pro soutěžící přísnější pravidla, a pro odbornou i laickou porotu náročnější systém hodnocení.

Od tohoto času byly jednotlivé týmy dozorovány přísným okem zkušeného šéfkuchaře a několikanásobného mistra ČR ve vaření guláše Matěje Kovácse. Zanedlouho se k němu přidal zkušený vinař i producent Tomáš Vican. Třetího člena odborné poroty, herce Tomáše Matonohu, sice neplánovaně zdržela nehoda na naší slavné dálnici, ale dorazil včas, kdy třetí kotel guláše byl uvařen, a přidal se do hodnocení předložených voňavých výtvorů k ostatním kolegům.

Mezitím návštěvníci zaplnili slunečně prosvícené nádvoří ekocentra a jedenáctou hodinou pořadatelé vyhlásili Velkopavlovický gulášfest 2014 za zahájený.

Z původně avizovaných deseti kotlů bylo do soutěže zařazeno pouze devět. Všichni do přípravy toho nejlepší guláše šli naplno a s přesvědčením, že se jim to dnes podaří. Krájelo se, smažila se cibulka, chystaly se různé ingredience - výběr druhu guláše byl opravdu zajímavý a každý guláš byl nakonec jiný. Všechny týmy se také pokoušely při hodnocení ovlivňovat odbornou porotu - například různými domácími specialitkami, dokonce i nabídkou perfektně vybavené první pomoci.

Po celý den se nádvořím rozléhaly tóny akordeonu, který vystřídalo duo B. Grůzová & E. Vomáčková. Zajímavý program doplnil svým vystoupením silák Franta Šebela, který svým vystoupením zaujal malé i velké diváky. Nezapomnělo se ani na rukodělnou dílničku, kde se její účastníci seznámili s možností recyklace materiálů a výroby různých dílek.

Program byl na přání maminek upraven a tak se ještě před vyhlášením výsledků soutěže losovala dětská tombola - radost dětí byla i díky našemu sponzorovi veliká - děti si odnášely panenky, autobusy, letadla, včelku Máju, vysílačky, telefony a další ceny.

A pak uzrál čas k vyhlášení výsledků odborné i laické poroty. Vítězem odborné poroty se stal vepřový guláš na švestkách týmu Sokol. Vítězem laické poroty se stal tým Velkobílovičtí myslivci s kančím gulášem.

Závěrem programu bylo vylosování bohaté tomboly pro dospělé. Po celý den bylo zajištěno občerstvení doplňující ochutnávku gulášů. Počasí bylo nádherné, pivečko teklo proudem, vychlazené vínečko a limonáda také.

Potvrdilo se, že gastronomické festivaly se těší velké oblibě, návštěvnost překročila číslo čtyři sta, a proto se již nyní ve Velkých Pavlovicích těší na další ročník Velkopavlovického gulášfestu 2015 s dalšími náměty a myšlenkami na to, aby byl ještě lepší a zajímavější. 

Reklama

Výběr článků

Načítám