Hlavní obsah

Záhada Betlémské hvězdy

Novinky, Marek Venuta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je tomu více než dva tisíce let, kdy nad Betlémem zazářila hvězda, oznamující narození židovského krále a Spasitele. Tato hvězda později ukazovala cestu i mudrcům z východu Všichni jsme už ten příběh slyšeli, přesto se lidé dones snaží vypátrat, co byla ona betlémská "hvězda".

Foto: archiv

Vypadala Betlémská hvězda takhle?

Článek

Příběh začíná v Jeruzalémě.Tam, píše evangelista Matouš, za času Heroda Velikého přišli  mudrci z východu a ve městě se ptali na krále, který se měl narodit. "Uviděli jsme jeho hvězdu na východě, a proto jsme se mu přišli poklonit".

Evangelista pokračuje... "Hvězda, kterou viděli na východě, šla před nimi, až se zastavila nad místem, kde bylo dítě. Jakmile uviděli hvězdu, zaradovali se nevýslovnou radostí."

Co ona Betlémská hvězda ve skutečnosti byla? Pokusíme se přinést několik hypotéz, které se snaží vše objasnit.

Kometa

Nejznámější a nejrozšířenější verzí je, že se jednalo o Haleyovu kometu. Tato se tradičně zobrazuje i nad lidovým betlémem. Vlasatici dostal do povědomí lidí hlavně italský malíř Giotto di Bondone na fresce klanění tří králů.

Tato teorie však nesedí v kontextu pozorování vesmírných těles a astrologie vůbec. Kometa totiž nikdy nevěštila nic dobrého. Byla synonymem neštěstí a nemocí. Kolem Země zářila už v roce 12 př. n. l.

Nova, supernova

Tato teorie se zdá být také možná. Nebyl nalezen ale ani jeden záznam tohoto pozorování v inkriminované době u čínských, japonských ani korejských astronomů. Tito hvězdopravci si už v této době vedli velice podrobné záznamy zajímavých nebeských  úkazů.

Planety a konjunkce

Johannes Kepler, astronom a astrolog na dvoře císaře Rudolfa II., si dal práci a hledal něco, co by bylo pro astrology nápadné a zřejmé. Výpočtem zjistil, že v roce 7 př. n. l nastala opakovaná, trojitá konjunkce Saturnu s Jupiterem v souhvězdí Ryb. Tato konjunkce se jeví jako šťastná konstelace. Jupiter je planeta královská, Saturn vládne Židům a souhvězdí Ryb symbolizuje oblast Palestiny. Zkráceně - zrodí se židovský král v Judei.

Teologické vysvětlení

Předpoklad mluví o tom, že "hvězda" nebylo přirozené těleso, jehož dráha může být zpětně interpretována. Mohl to být úkaz podobný oblaku z druhé knihy Mojžíšovy. Hospodinův oblak býval nad příbytkem ve dne a v noci v něm planul oheň před očima celého domu izraelského..    

Reklama

Výběr článků

Načítám