Hlavní obsah

Žáci v rámci vzdělávacího projektu učili mimozemšťana Vitaminátora zásady zdravého života

Novinky, Šárka Nováková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V předposlední školní den se na 3. základní škole v Šumperku konala poslední akce vzdělávacího programu Vitaminátor se vrací na planetu 5xD, kterého se od března do června účastnili žáci z 4. - 6. ročníků celkem v pěti krajích.

Foto: Šárka Nováková

Prezentace výsledků "vědeckého bádání"

Článek

Zábavnou i naučnou lekci provázela legenda o mimozemšťanu Vitaminátorovi, který ztroskotal a potřebuje nabrat sílu a vrátit se domů. Ovšem neobejde se bez pomoci, protože na Zemi pro něj platí pozemské zásady zdravého života, které on nezná.

Skupinky dětí se tedy proměnily ve vědecké týmy, které mimozemskému hostu v „pokusech“ prezentovaly například, kolik váží správná porce ranních cereálií, jak velkou  hromádku kostek cukru můžeme nepozorovaně vypít v láhvi limonády nebo které potraviny obsahují skrytý tuk.

Mimozemšťan Vitaminátor byl ve třídě přítomen v podobě modelu, který děti po každém splněném úkolu „krmily“. Ve druhé části programu pětice týmů předváděla ostatním krátké scénky, ve kterých zbytek třídy vždy uzlovém bodě odhlasoval další děj. Tím se aktivita blížila skutečnému životu, neboť svůj životní styl tvoří každý z nás množstvím drobných rozhodnutí během celého dne, a to platí i pro děti.

Velmi důležitá je samozřejmě rodina, proto dostal každý žák domů pro rodiče přehlednou publikaci Výživa dětí s ověřenými tipy a nápady do kuchyně a na jídelní stůl.

Metodiku a odborné vedení originálního programu zajistili lektoři z občanského sdružení Národní síť podpory zdraví. Řešitelka projektu Šárka Nováková uvedla: „Při přípravě motivační legendy jsme zjistili, že se naše myšlenka s mimozemšťanem potkává s již existující postavičkou Vitaminátora webu Zdravé pětky Nadačního fondu Albert. Projekt byl podpořen v rámci grantového programu Albert pro zdraví a internetový obrázek dostal fyzickou podobu a rozjel se za dětmi do škol.“

A jak vše hodnotili sami účastníci? V závěrečném kvízu se objevily také tyto názory dětí: „Líbilo se mi divadlo.“ „Líbila se mi zkouška soli.“ „Líbilo se mi krmení Vitaminátora a jak odletěl.“  A vyjádření jednoho z pedagogů: „Projekt mě velice zaujal především tím, že žáci získávali nové informace na základě praktických zkušeností. Práce ve skupinkách je motivovala a inspirovala.“

Projektu se zúčastnilo celkem 2600 dětí ze 4. - 6. ročníků základních škol v pěti krajích (Zlínském, Olomouckém, Moravskoslezském, Pardubickém a Ústeckém) od března do června tohoto roku. Projekt Vitaminátor se vrací na planetu 5xD byl finančně podpořen Nadačním fondem Albert v rámci grantového programu Albert pro zdraví. 

Reklama

Výběr článků

Načítám