Hlavní obsah

Začala rekonstrukce Janečkova mlýna, po opravě bude vzdělávat i školit

Novinky, Milan Haluška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zchátralý Janečkův mlýn z konce 19. století v Karviné-Darkově brzy změní svou tvář i využití. V těchto dnech totiž začala jeho rekonstrukce a už v příštím roce nabídne občanům města možnosti vzdělávání i školení pod názvem Slezské vzdělávací centrum.

Foto: Milan Haluška
Článek

To bude pořádat školení pro nejrůznější obory a zároveň nabízet plně vybavené školící prostory pro další firmy a instituce.

V projektu se mimo jiné počítá například s dílnami ve dvou podlažích, kde se budou školit technické profese. V dalších patrech pak budou učebny, ve kterých bude probíhat teoretická výuka a přednášky. Nebude chybět ani sál. Vše bude navíc vybaveno nejmodernější technikou.

Projekt měl původně fungovat v Ostravě

„Jsme ale Karviňáci, můj otec působil velkou část svého profesního života ve školství. V roce 1992 kvůli podnikání tuto dráhu opustil, teď se mimo jiné k této profesi vrací. A navíc tím vracíme do života i samotnou krásnou stavbu historického mlýna a chceme se také pokusit zlepšit zdejší situaci ve vzdělávání lidí a jejich další seberealizaci," říká projektový manažer Slezského vzdělávacího centra Martin Ferfecki.

Mlýn našel několik využití

Postavil ho kolem roku 1898 Alois Janeček. Je tvořen pětipodlažní budovou mlýna s dřívější funkcí automatického vodního mlýna, rodinným domem, pilou a malou vodní elektrárnou.

V pozdější době sloužil především ke skladování materiálů, například jako sklad civilní obrany. Od 90. let minulého století je objekt zcela opuštěn. Zdejší prostory však stále lákaly nejen nejrůznější živly, ale třeba také fotografy či amatérské filmaře, kteří zde nacházeli tajemná i inspirativní zákoutí pro svou tvorbu.

Reklama

Výběr článků

Načítám