Hlavní obsah

Za ptákem roku vyjedou ornitologové na kolech

Novinky, Jiří Šafránek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moravský ornitologický spolek pořádá v sobotu 8. června cyklovýpravu za břehulí říční - ptákem roku 2013. Zváni jsou všichni zájemci o příjemnou projížďku po cyklostezce kolem řeky Bečvy a o pozorování ptactva s odborným výkladem.

Foto: Dušan Boucný, www.birdphoto.cz

Břehule říční - pták roku 2013.

Článek

Cílem výpravy je hnízdiště břehulí říčních, které si vyhrabávají hnízdní nory v kolmých březích řek a v pískovnách. Břehule říční byla v letošním roce vyhlášena ptákem roku. Jde o menší příbuznou jiřičky a vlaštovky. V České republice jich žije podle ornitologů 15 až 30 tisíc párů, ale stále jich ubývá.

Součástí akce bude ukázka odchytu a kroužkování břehulí. Cestou bude možno pozorovat kulíka říčního, pisíka obecného, ledňáčka říčního a možná i morčáka velkého.

Sraz účastníků je v 8.30 hodin před Ornitologickou stanicí (ORNIS), Bezručova 10 v Přerově a návrat bude individuální. Za nepříznivého počasí (vytrvalý déšť) se akce nekoná. Vedoucím exkurze je Josef Chytil.

Seznam dalších ornitologických exkurzí, které na střední Moravě je pořádá Moravský ornitologický spolek – středomoravská pobočka ČSO.

Reklama

Výběr článků

Načítám