Hlavní obsah

Za hranice známého - uskuteční se již 16. ročník Týdne vědy a techniky

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Týden vědy a techniky AV ČR je nejrozsáhlejším vědeckým festivalem v České republice. Tentokrát zve a láká návštěvníky „za hranice známého”. Otevře je více než 80 pracovišť Akademie věd České republiky a partnerských organizací.

Foto: Snímek NASA převzat od TMB

Apollo

Článek

Nabídka přibližující veřejnosti současnou vědu a techniku je opravdu bohatá. Představí na 600 akcí: přednášky, výstavy, dny otevřených dveří, dokumentární filmy, workshopy, vědecké kavárny a další aktivity v celé republice a ve všech vědních oborech.

Tradičně se zúčastní také Technické muzeum Brno, které nabídne šest až překvapivě různorodých témat – od astronomie až po hmyz.

Byli lidé na Měsíci? – I tuto otázku zodpoví Mgr. Pavel Gabzdyl z Hvězdárny a planetária Brno, držitel ceny Littera  Astronomica (2013), v úterý 1. listopadu.

Jsme ještě národem čtenářů? Kupujeme knihy, chodíme do knihoven?  – Mnohé další kolem knih přiblíží a doloží výzkumy PhDr. Jiří Trávníček, M.A. z Ústavu pro českou literaturu AV ČR – ve středu 2. listopadu.

Ve čtvrtek 3. listopadu Ing. Milan Řípa, CSc. (Ústav fyziky a plazmatu AV ČR) seznámí nejen s termojadernou fúzí jako energetickým příslibem pro budoucnost. Ozřejmí historii termojaderné odbočky a prozradí Co znamenají slova wirbelrohr, tokamak či pinč.

Pluripotentní kmenové buňky a jejich využití pro vědu a medicínu – tak zní název přednášky Mgr. Vladimíra Rotrekla, Ph.D. z Lékařské fakulty Masarykovy univerzity (úterý 8. listopadu). Odborníci v laboratořích dokáží vytvořit a kultivovat tyto kmenové buňky. Stanou se realitou v medicínské praxi?

Sedm divů světa očima geologa přiblíží profesor RNDr. Antonín Přichystal, DrSc. z Přírodovědecké fakulty MU ve středu 9. listopadu. Většinu míst osobně navštívil, na některých mohl zkoumat stavební materiál.

Ve čtvrtek 10. listopadu pohlédne doc. Ing. Marie Borkovcová, Ph.D. (Agronomická fakulta Mendelovy univerzity) na Hmyz očima III. tisíciletí. Stane se důležitou součástí jídelníčku na talíři přelidněné planety Země?

Šestice zajímavých přednášek se bude konat vždy od 17 hodin v přednáškovém sále TMB ve 4. patře. Vstup je volný.

Reklama

Výběr článků

Načítám