Hlavní obsah

Za Ančí, Kubou, hajným a Trautenberkem do Krkonoš

Novinky, Martin Němec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prázdniny jsou v půlce a nejedna rodina řeší, kam vyrazit na prodloužený víkend. Častým v mnohém však nepoznaným cílem výletů jsou například Krkonoše. Každé dítě zná oblíbené Krkonošské pohádky. Ale víte, že první z desetiminutových příběhů vznikl již v roce 1974? A víte, kdo jsou vlastně muštelky?

Foto: Martin Němec

U dolní stanice lanovky na Medvědín ve Špindlu začíná zejména dětmi oblíbená Medvědí stezka.

Článek

Muštelka není, podle Ústavu pro jazyk český, zoologickým termínem, nýbrž jazykovým konstruktem inspirovaným latinským jménem Mustela sibirica (norek sibiřský). Označení muštelka se v češtině vžilo a běžně se jím pojmenovávají lasicovité šelmy.

Léto v Krkonoších = čistý vzduch a příjemné klima

„Samotná krkonošská horská střediska v létě žijí pomalejším tempem než v zimě, a jsou tak přímo stvořena pro rodinné výlety,“ říká Petr Semrád z portálu Hotely.cz. Na prostoru, který se dá obsáhnout během týdne, se tak můžeme zaposlouchat do hukotu vodopádů, ale i tajemného ticha slatí a rašelinných jezírek.

Například horské středisko Harrachov nabízí množství tras pro pěší i cyklisty. Cyklisté mohou vyzkoušet oblíbenou trasu „Na Jizerku“ nebo o trochu delší „Pivní stezku“ vedoucí z Harrachova přes Dvoračky, Rezek,  Vysoké nad Jizerou do Pasek nad Jizerou. Pěší a navíc rodiny s dětmi zvládnou okruh „Oddychová“ s malým převýšením a délkou 10 km. Cesta vede podél řeky Kamenice s řadou kamenných hrází a zákoutí. Ještě kratší trasu nabízí okruh „K Mumlavskému vodopádu“ vhodný i pro vozíčkáře.

Trasy kolem Harrachova zde.

Až se nabažíte Harrachova, vyrazte do Jánských Lázní a vyzkoušejte osmi-místnou kabinovou dráhu na Černou horu s názvem „Červenohorský express“. Ideální je nechat se na Černou horu vyvézt, projít si unikátní Černohorská rašeliniště a navštívit horskou ekofarmu u Vlašských bud.

Dalším z oblíbených turistických cílů v Krkonoších je Pec pod Sněžkou, kde si turisty opravdu hýčkají. Místní Relaxpark v létě nabízí trampolíny, prolézačky, lanový park a hlavně oblíbenou bobovou dráhu. Další atrakcí jsou 4 nerezové skluzavky, každá o délce zhruba 55 metrů. Do skluzavky "Peklo" je třeba trochu odvahy - 12 metrů volného pádu prý lépe zvládnou děti.

Po „odpočinku“ na atrakcích můžete další den vyrazit pěšky nebo lanovkou (z Velké Úpy) na Sněžku. Lanovka o délce 1464 m vás vyveze o 350m výše nad údolí a nejvyšší stoupání tak budete mít za sebou. Od stanice lanové dráhy pokračujte pěšky směrem na Růžohorky a Děčínskou boudu. Po oddychu vyrazte dále k vrcholu Růžové hory, kde minete stanici právě rekonstruované lanovky na Sněžku. Z Růžové hory již stačí jen projít sedlo pod Sněžkou a vystoupáte na vrcholek.

„České rodiny už nejezdí do Krkonoš jen tzv. na otočku. Doba, kdy se ráno vyrazilo z Pardubic autem do Pece pod Sněžkou, pak lanovkou nahoru, pokoukat a rychle zpět, aby se na večerní zprávy bylo doma, je dávno pryč,“ přibližuje Petr Semrád. A dodává, že za změnou přístupu stojí hoteliéři, restauratéři i provozovatelé zábavy.

„I v podle našich statistik nejvyhledávanějších střediscích chápou, že letní sezóna je úplně jiná než zimní. Proto se i v Krkonoších dá v létě sehnat dobré ubytování již kolem 350 Kč za pokoj a noc. Samozřejmě, že je pobyt přímo v centru středisek dražší, ale provozovatelé pak nabízí snídani i vstup do wellness, které po výstupu na Sněžku nebo Medvědín rozhodně není k zahození,“ dodal Semrád.

Reklama

Výběr článků

Načítám