Hlavní obsah

Z krádeže se stala ekologická havárie

Novinky, Pavel Jaňurek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na staveništi ukládání plynového vedení, v blízkosti lesa s místním názvem Černý les, odcizil neznámý zloděj v pondělí 13. června v Českém Těšíně z pásového bagru součástky. Neuvědomil si však, že svým jednáním způsobí ekologickou havárii.

Foto: Pavel Jaňurek

Ilustrační fotografie

Článek

"Nejdřív pachatel vypáčil plechový kryt motoru a poškodil jeho zámek. Následně z příruby motoru stroje demontoval hydraulické čerpadlo, které však propadlo do prostoru krytu motoru. Část čerpadla pachatel odcizil, hodnota činí 40 000 Kč. Avšak zásahem do stroje došlo k poškození čidla teploty hydraulického oleje, k poškození zámku a deformaci krytu motoru stroje," informovala por. Mgr. Zlatuše Viačková, tisková mluvčí policie v Karviné.

Následkem toho uniklo asi 150 litrů hydraulického oleje, který vytekl do výkopu a smísil se s dešťovou vodou.

Na místo byli 10 minut po poledni přivoláni hasiči a pracovníci odboru životního prostředí.

"Z místa jsme včera nechali odbornou firmou odčerpat patnáct kubíků vody smíchané hydraulickým olejem. Dnes byli opět na místě naši pracovníci odboru životního prostředí Městské úřadu Český Těšín, kteří prověřovali, zda nedošlo k další kontaminaci. Naštěstí se ukázalo, že se rychlým odčerpáním znečištěné vody s olejem podařilo uchránit půdu a spodní vodu před znečištěním olejem," uvedla Dorota Havlíková, tisková mluvčí města Český Těšín.

Policie zahájila šetření přečinu krádeže a poškození cizí věci. Náklady na likvidaci ekologické havárie zatím nejsou vyčísleny.

Reklama

Výběr článků

Načítám