Hlavní obsah

Výstavu na hradě Pernštejně zahájil premiér Bohuslav Sobotka

Novinky, Dagmar Šnajdarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek 4. července byla na Státním hradě Pernštejně slavnostní vernisáží zahájena výstava Dlouhá cesta za krásou. Výstavu instalovanou v prostorách hradní sýpky zahájil předseda vlády České republiky Bohuslav Sobotka.

Foto: Dagmar Šnajdarová

Generální ředitelka Národního památkového ústavu Naděžda Goryczková doprovází premiéra ČR Bohuslava Sobotku

Článek

Výstava Dlouhá cesta za krásou, součást projektu Národního památkového ústavu Rok pánů z Kunštátu, připomíná kulturní pozadí diplomatických misí Jiřího z Kunštátu a Poděbrad, vyslaných k západoevropským panovnickým dvorům. Úspěšně navázané spojenecké svazky předznamenaly vznik smlouvy o nastolení míru v celém křesťanstvu.

Výstava Dlouhá cesta za krásou se v unikátních prostorách hradu Pernštejna snaží představit to nejlepší z evropského umění „podzimu středověku“ ze sbírek českých, moravských a slezských hradů a zámků, ale i dalších památek. Několik desítek exponátů z oblasti Německa, Francie, Španělska a Itálie dokládá podobu umění v evropských kulturních centrech a zároveň představuje ušlechtilé sběratelské zájmy středoevropských aristokratů 19. století.

Za zmínku rozhodně stojí Reliéf Madona s dítětem a malým svatým Janem Křtitelem od Benedetta da Maiana jako jedno z prvních děl florentské renesance. Prvně zde bude k vidění i oboustranný oltářní obraz z hradu Bouzova. Výstava svým rozsahem nabízí vůbec poprvé možnost vidět pozdně gotické a raně renesanční umění z hradů a zámků z celé České republiky v ucelené podobě a na jednom místě.

Výstava je otevřena do 7. září.

Výstavu slavnostně zahájil předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka a vyjádřil svůj obdiv nejen kunštátskému rodu a jeho hlavnímu představiteli, českému králi Jiřímu z Kunštátu a Poděbrad, ale i jeho mírovým misím, které označil za velmi odvážné a velmi velkorysé vzhledem k době, ve které se uskutečnily.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám