Hlavní obsah

Výstava Vyhnaní doputovala do rokycanského muzea

Novinky, Veronika Plachá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rokycanské muzeum Dr. Bohuslava Horáka, které je pobočkou Západočeského muzea v Plzni, představuje novou výstavu s názvem VYHNANÍ. Uprchlíci 1914-1919. Výstava, jež potrvá do srpna, se věnuje vystěhovalcům z Tridentska v období 1. světové války.

Foto: Veronika Plachá

Výstava VYHNANÍ je v muzeu k vidění do 26. srpna 2018.

Článek

Výstava se zaměřuje na jednu z kapitol Velké války. Po vypuknutí první světové války museli tamní muži mezi 21 a 42 lety narukovat do rakouské armády. Když byla v květnu 1915 otevřena rakousko-italská fronta, muselo být více než 70 tisíc civilních obyvatel Trentina, tehdejší rakouské provincie, evakuováno na území habsburské monarchie. Tato nepříliš známá historie války se tedy značně dotkla i mnohých měst a obcí v Čechách a na Moravě.

Ženy, starci a děti museli vycestovat do jazykově i kulturně odlišného území a do transportu jim bylo povoleno si vzít pouze malé zavazadlo s nezbytnými věcmi denní potřeby o hmotnosti maximálně 15 kg na osobu. A právě tyto „cestovní truhly“, které střežili ve vlacích, se staly symbolem uprchlíků z Tridentska a doprovázejí celou výstavu.

Na základě dobových fotografií, dokumentů, úryvků z deníků, map a doprovodného videa je na výstavě ukázána každodennost italských uprchlíků, a hlavně je zde připomenut osud lidí, kteří museli opustit své domovy i osud těch, kteří tyto vyhnance přijali mezi sebe.

Na přípravě výstavy se podílelo historické sdružení v Roveretu ve spolupráci s Městským muzeem v Roveretu, Vojenským historickým muzeem a také s přispěním Odboru kultury Autonomní provincie Trento. Rokycanské muzeum výstavu doplnilo o dokumenty týkající se italských vyhnanců a Rokycanska. Materiály poskytl Státní okresní archiv Rokycany.

Výstava je putovní a muzeum v Rokycanech je čtvrtou zastávkou, na konci léta se bude přesouvat dále do dalších měst České republiky. Zájemci ji mohou navštívit od úterý do neděle vždy od 8.00 do 12.00 a od 12.30 do 16.00 hodin, potrvá až do 26. srpna. Výstava je nainstalovaná ve velkém výstavním sále v ulici Josefa Knihy 146 v Rokycanech.

Informace o vstupném na www.zcm.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám