Hlavní obsah

Výstava v malém muzeu na Šumavě ukazuje i následky divoké bouře

Novinky, Jan Kaše

Staré fotografie mají bezesporu své kouzlo. V černobílé podobě poodkrývají naši minulost a přenáší nás do doby, o které většina z nás pouze četla nebo slyšela z vyprávění.

Foto: Jan Kaše

Muzeum řemeslné výroby v Nezdicích

Článek

Muzeum řemeslné výroby v Nezdicích hostí zajímavou výstavu s názvem Nezdice na Šumavě a okolí na starých fotografiích, kterou za podpory spolku Pražský Sušičan a finančního přispění Plzeňského kraje připravil ze své sbírky Jiří Novák.

„V malebné krajině šumavského podhůří se rozprostírá ves Nezdice na Šumavě. Dnes již budeme těžko rekonstruovat původní podobu stavení. Je ale velice pravděpodobné, že nejstarší osídlení vzniklo při obchodní cestě spojující vnitrozemí se zemskou hranicí. Původní domy jistě byly nezděné. Ale zda to byl skutečný důvod názvu místa, se již asi nedozvíme,“ dočteme se na výstavě.

Zároveň je zmiňován i problém mnoha českých vesnic, kterým je vylidňování. Nezdice mu čelí od 70. let 20. století. V lepším případě jsou domy využívány alespoň k rekreaci, v horším zůstávají prázdné a chátrají.

Na starých fotografiích můžeme nalézt i následky bouře, která se přes Nezdice přehnala 11. srpna 1925. Krupobití zničilo úrodu a do vsi se přihnala velká voda (obec leží na soutoku tří potoků), která odnesla polovinu nově vystaveného domu Františka Bauera. Obdobná situace se opakovala o rok později, avšak následky nebyly tak katastrofální.

Výstava, která potrvá do 31. srpna, je příjemným zpestřením stálé expozice a především vhodným tipem pro letní výlet a návštěvu této části Šumavy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám