Hlavní obsah

Výstava na zámku v Litomyšli představí velkého umělce, sběratele i mecenáše Matičku

Novinky, Zdeňka Kalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výstava Josef Matička - Dar Litomyšli představí nový pohled na tohoto malíře a mecenáše. Vedle stovky jeho prací budou vystavena i špičková díla Emila Filly, Jana Zrzavého či Josefa Čapka, která Matička odkázal Litomyšli. Výstava je k vidění v obrazárně v 2. patře zámku v Litomyšli od 15.6.-28.9.2014.

Foto: Zdeňka Kalová

Josef Matička, krajinář

Článek

Mimořádná bezpečnostní opatření provázejí vystavení kolekce obrazů Josefa Matičky a sbírky uměleckých skvostů, které daroval městu Litomyšl, protože zapůjčená díla pocházejí od více jak 30 zapůjčitelů z celé České republiky a spojila 20 českých odborných institucí. (Mimo jiné Ústav dějin umění, Akademii věd ČR, Národní galerii v Praze, Památník národního písemnictví, Židovské muzeum v Praze, Akademii výtvarných umění v Praze a mnoho dalších.)

Tvorba Josefa Matičky není tak jednostranná. Nově objevená díla představí neznámé polohy jeho tvorby – v tematické rovině se Josef Matička věnoval malbě zátiší, krajinným motivům i figurálním námětům a některá díla odráží „memoáry“, skrze které vzpomíná na svoje dětství i události dávno minulé. Vystavena budou i nově objevená díla z počátku jeho tvorby, kdy byl ovlivněn moderními uměleckými směry – kubismem, expresionismem. Výstava zahrnuje také obrazy s pražskou tematikou se sbírek Galerie hlavního města Prahy, nebo díla reflektující pohnuté události a okamžiky 2. světové války, například ze sbírek Židovského muzea nebo Památníku Terezín. Životní pouť Josefa Matičky dokládají v historickém kontextu dobové fotografie.

Josef Matička však nebyl pouze malířem, ale můžeme jej považovat za jednoho z největších mecenášů. Jeho dar městu v podobě jeho vlastních obrazů a obrazů jeho sbírky dosahují u mnoha obrazů srovnatelnou kvalitu, kterou vystavuje stálá expozice Národní galerie v Praze. I tato díla jsou součástí výstavy Josef matička – Dar Litomyšli.

Údaje o výstavě:

Pořadatel: Městská galerie Litomyšl – Městská obrazárna

Adresa: Státní zámek Litomyšl - 2. patr, obrazárna

Otevírací doba:  10.00-12.00/13.00-17.00 (denně mimo pondělí)

Telefon:  461 614 765, E-mail: galerie@litomysl.cz 

Josef Matička (1893-1976)

Josef Matička se narodil v Praze, celý život se toužil stát malířem, ale marně se pokoušel o přijetí na Akademii výtvarných umění v Praze. Zklamání z neúspěšně vykonané zkoušky bylo tak silné, že v roce 1913 zničil skoro všechny své dosavadní výtvarné práce a věnoval se studiu pozemního stavitelství a architektury. Během první světové války však těžce onemocněl, což mu znemožnilo věnovat se práci architekta. Vrátil se tak ke své celoživotní lásce – k malování. V roce 1919 se v Praze seznámil s Annou Theinovou, studentkou filozofie a svou pozdější manželkou. Anna pocházela z litomyšlské židovské rodiny a do Litomyšle přivedla také Josefa, který si ji na první pohled zamiloval. Litomyšl se také stala jejich útočištěm před nacistickým útlakem během 2. světové války. Josef Matička ztvárňoval Litomyšl a její okolí ve svých obrazech, soustřeďoval se na vyjádření svých citů k tomuto kraji. Litomyšl  se tak  vedle Prahy stala  jeho celoživotní inspirací. Na konci života odkázal Matička podstatnou část své tvorby i své soukromé sbírky, čítající špičková díla českého kubismu a malířů Osmy, městu Litomyšl.

Reklama

Výběr článků

Načítám