Hlavní obsah

Vyšší odborná škola restaurátorská zve zájemce ke druhému kolu výběrového řízení

Novinky, Jana Schmiedtová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoliv už mnozí z letošních maturantů obdrželi rozhodnutí o nepřijetí na svou vytouženou školu, stále ještě není nic ztraceno. Například Vyšší odborná škola restaurátorská v Brně zve zájemce ke druhému kolu výběrového řízení.

Foto: Jana Schmiedtová
Článek

„Přihlášky mají studenti čas podat až do 16. srpna. Za necelé dva týdny pak, 27. a 28. srpna, proběhne regulérní druhé kolo přijímacího řízení. Nejde o nic neobvyklého, jen maturanti často o této možnosti nevědí. A přitom je naše Vyšší odborná škola restaurátorská dobrou alternativou pro všechny, komu nevyhovuje striktně teoretická výuka a rád by se soustředil na řemeslo,“ řekl k druhému kolu přijímacích zkoušek na obory Konzervování a restaurování keramiky a Konzervování a restaurování malířských a dekorativních technik zástupce ředitele školy Mgr. Petr Polášek.

Oba studijní obory jsou tříleté s denní formou vzdělávání, zakončené absolutoriem. Výuka se zaměřuje na záchranu keramických artefaktů a maleb.

Předměty, jejichž zrestaurováním se vrací jejich historická a estetická hodnota, poskytují škole převážně muzea, archeologické společnosti i soukromí majitelé. Studenti pracují převážně na historických originálech a mají tak jedinečnou příležitost seznámit se i s celou řadou vzácných objektů, které zdobí depozitáře uměleckých sbírek.

Výuka je provázaná i s dalšími odbornými předměty, které jsou součástí učebního plánu. Příkladem jsou základy fotografování, kdy student provádí odbornou obrazovou dokumentaci všech fází restaurátorského postupu, nebo dějiny umění a dějiny řemesla. Ve výtvarné přípravě si uchazeč prohlubuje talent modelováním, kreslením a malováním. V cizím jazyce si zase studenti osvojují odbornou slovní zásobu prací s cizojazyčnými odbornými texty a literaturou.

Studium je obohaceno poznávacími zájezdy, a to jak zahraničními tam tuzemskými, i odbornými exkurzemi. Velkou premisou jsou školou placené zahraniční odborné praxe v restaurátorských ateliérech (Anglie, Francie, Polsko, Německo a Rakousko).

Více o Vyšší odborné škole:

VOŠ restaurátorská se zrodila jako pomaturitní studium při Střední škole uměleckých řemesel v Brně. Při legislativních změnách roku 1998 bylo pomaturitní studium transformováno na vyšší odborné. V roce 2000 se škola přestěhovala do objektu na Obřanské ulici v Brně. Začaly se budovat restaurátorské ateliéry, vybavovat učebny a dále se zvyšovala odborná úroveň výuky.

V roce 2003 byl pak otevřen nový obor Konzervování a restaurování malířských a dekorativních technik. Na konci loňského roku se škola přestěhovala z Maloměřic do centra Brna na Francouzskou ulici, kde byly nově vybudovány unikátní restaurátorské ateliéry.

Na škole lze studovat tyto obory:

Konzervování a restaurování keramiky

Konzervování a restaurování nábytku a nepolychromované dřevořezby

Konzervování a restaurování malířských a dekorativních technik

Pro budoucí absolventy školy se připravuje možnost prostupnosti do studia na vysoké škole, kdy jedním rokem navazujícího studia na Masarykově univerzitě získají bakalářský titul.

Reklama

Výběr článků

Načítám