Hlavní obsah

Vyšla kniha věnovaná Slavnostem sněženek

Novinky, Jan Řehounek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po knize Slavnosti sněženek – lidské osudy a odhalená tajemství v Hrabalově Kersku, která vyšla v roce 2014, přichází nyní Bronislav Kuba s jejím volným pokračováním Slavnosti sněženek – setkání s Bohumilem Hrabalem a jeho dílem.

Foto: Jan Řehounek
Článek

Bronislav Kuba, jenž má kořeny na Valašsku, ale již od roku 1989 žije v Polabí, je profesí keramik. V Kersku má keramickou dílnu, v níž vyrábí krásnou, především figurální keramiku, a s manželkou provozuje Lesní ateliér Kuba s prodejnou a malou výstavní síní. Zde se snaží kromě své práce a tvorby svých přátel udržovat a propagovat jméno Bohumila Hrabala. Svojí tvorbou, prodejem knih, výstavami, publikováním a rovněž spolupořádáním setkání Hrabalovo Kersko.

Spisovatel tady v nevelké chatě žil a tvořil v letech 1965–1997 a Kersko je s jeho jménem neodmyslitelně spojeno, a to zejména v souvislosti s Menzelovým filmem Slavnosti sněženek.

A právě k tomuto filmu, ale i filmům dalším, se vztahuje Kubova kniha. Nabízí pětačtyřicet rozhovorů (z let 2017–2019) s lidmi z filmu, divadla a televize, s lidmi z výtvarného a literárního světa a s lidmi z Hrabalova okolí.

V první části knihy můžeme nahlédnout do vztahu k Bohumilu Hrabalovi a jeho dílu např. ve vyznání herečky Magdy Vášáryové (Maryška z Postřižin), Jaromíra Šofra (kameraman řady filmů podle Hrabalových literárních předloh), zpěváka a herce Václava Neckáře (Miloš Hrma z Ostře sledovaných vlaků, Pavel Hvězdář ze Skřivánků na niti), zpěvačky a herečky Nadi Urbánkové (Viktoria Freie z Ostře sledovaných vlaků, Lenka ze Skřivánků na niti), bulharského herce Ivana Barneva (Jan Dítě z Ostře sledovaných vlaků), herce Petra Bruknera (traktorista Janeček ze Slavností sněženek), herečky Ivy Hüttnerové (Pepin z divadelního představení Postřižiny v divadle Rubín), herce Josefa Dvořáka (Pepin z Tanečních hodin pro starší a pokročilé)…

V druhé části na Hrabala vzpomínají např. literární historik Radko Pytlík, nymburský básník Jiří Teper, akademický sochař Aleš Hnízdil (autor pomníku na Hrabalově hrobě), spisovatelka Zuzana Maléřová, slovenský spisovatel Peter Pačaj, maďarský bohemista László Polgár…

Z přátel a obdivovatelů pana spisovatele, kteří zavzpomínali, lze jmenovat např. jeho kerského souseda Zdeňka Eliáše, jeho přítele, vozíčkáře, Pavla Misíka, zakladatelku fecebookového profilu Svět Hrabal Evu Tomkovou, polského „hrabalovce“ – námořního kapitána v. v. Ryszarda Borowskiho, Helenu Liptákovou, ředitelku Městské knihovny v Nymburce a jednu z organizátorek Hrabalova Kerska, publicistu Ivana Kotta – Hrabalva spolustolovníka od Zlatého tygra, Františka Sýkoru, kurátora expozice Bohumila Hrabala v nymburském muzeu…

Je třeba ale říci, že kniha v žádném případě nepotěší pouze „hrabalovce“. Kulturním přesahem všech zpovídaných vypovídá o literatuře, divadle, filmu i obecně o kulturní atmosféře druhé poloviny dvacátého století, a navíc je okořeněná spoustou krásných historek.

Knihu lze koupit v Lesním ateliéru Kuba v Kersku, případně v Turistickém informačním centru v Nymburce.

Reklama

Výběr článků

Načítám