Hlavní obsah

Výrobky mentálně postižených budou zdobit domácnosti v Rakousku i Česku

Novinky, Ilona Salajková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chráněné dílny Kolping Poysdorf připravily pro veřejnost Velikonoční jarmark, na kterém bylo možné si nakoupit jarní dekorace a přispět tak na materiál pro mentálně postižené a tak morálně ocenit jejich dovednosti a snahu.

Foto: Ilona Salajková
Článek

Tradiční Velikonoční jarmark se koná v chráněných dílnách Kolping Poysdorf již více než deset let. V sobotu si veřejnost z Rakouska i Česka mohla zakoupit jarní dekorace, ozdoby na velikonoční stůl, keramiku do zahrady i velmi kvalitní výrobky z místní dřevo-dílny.

„Největší zájem je o výrobky vyřezávané z překližky, které jsou pestrobarevné, ozdobné koule do zahrady a velikonoční svícny,“ uvedl jeden z organizátorů jarmarku a pracovník dílen, Vladimír Salajka.

Velký zájem je také o produkty z místní kuchyně. V loňském roce byla vytvořena tzv. Kochgruppe (kuchařská skupina), která zpracovává byliny, vyrábí mošty, marmelády, peče bábovky a buchty, jež jsou nabízeny v rámci bufetu. Klienti Kolpingu pak návštěvníky obslouží v příjemné atmosféře jídelny, která je stylově vyzdobená výrobky vlastní produkce.

Vedoucí dílen, Doris Mislik, je s letošní tržbou velmi spokojená a zároveň zve veřejnost, která nestihla jarmark v Poysdorfu, na malou přehlídku výrobků do Městské knihovny v Mikulově.

„S Kolpingem spolupracujeme na výstavkách již třetím rokem,“ zmínila Ilona Salajková, vedoucí knihovny, a dodala: „Je zajímavé srovnávat výrobky českých a rakouských mentálně postižených, protože zároveň vystavujeme i výtvory klientů totožného zařízení v Klentnici. Myslím, že všechny výrobky jsou na vysoké úrovni a pro každého z nás by mělo být prestižní koupit si alespoň drobnost a tím přispět na dobrou věc.“

Výstavu výrobků mentálně postižených je možné zhlédnout do konce března v otevírací době knihovny.

Reklama

Výběr článků

Načítám