Hlavní obsah

Vyrazte z jihu Kréty lodí na ostrov Chrissi

Novinky, Ondřej Kořínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při pobytu na slunné Krétě si můžete jeden den zpestřit výletem na jih do Libyjského moře na ostrov Chrissi. Leží přibližně 15 km od krétského města Ierapetra. Plážím na tomto ostrově je přezdíváno krétský Karibik.

Foto: Ondřej Kořínek

Přístav ve městě Ierapetra na Krétě.

Článek

Na ostrov Chrissi, který je částečně pokryt cedrovým lesem, se můžete podívat sami nebo s výletem pořádaným cestovní kanceláří. Nejprve je nutné se dostat do přístavu na jihu Kréty ve městě Ierapetra ze kterého vyplouvají lodě na ostrov Chrissi. Lodní lístek si lze pořídit za 13,50 Eur.

Asi 50 minutová plavba vás zavede na trvale neobydlený ostrov o rozloze pěti kilometrů čtverečních, který je pokrytý bílým pískem a cedrovým lesem. Ostrov lze projít celý asi za dvě hodiny, nebo se projít po vyznačených stezkách. Lenivějším turistům bude stačit Golden beach, na kterou vede přímá cesta z lodi a kde se můžete vykoupat v křišťálově čistém moři a ležet na pláži s bílým pískem. Samozřejmostí je občerstvení a u přístavu restaurace.

Ostrov Chrissi vznikl z původně podvodní sopky a z lávy, což je na březích poznat. Některé břehy jsou pokryty milióny malých mušlí, které by se podle průvodců neměly sbírat. Průvodci také uvádějí, že se v cedrových hájích a jinde na ostrově nesmí stanovat. Opak je ale pravdou a na ostrově lze tak shlédnout doslova desítky stanů.

Ostrov dosahuje nejvyšší nadmořské výšky na nejvyšším vrcholku pouze 27 metrů, je to malá hora nazvaná Kefala. Ostrov obklopuje Libyjské moře a v severní části ostrova lze vidět hornatou Krétu. Na ostrově v letním období dosahují teploty i 40 stupňů, turistika v písku po ostrově je tím značně ztížena a je jen pro lidi s dobrou fyzickou kondicí.

Trvale obydlen byl ostrov v byzantských dobách, kdy na ostrově žili lidé živící se hlavně rybolovem. Poté si na něm údajně našli útočiště piráti, kteří z něj podnikali výpravy a schovávali se na něm. Vyhnali tak z ostrova místní obyvatele, kteří utekli na Krétu.

Více fotografii můžete shlédnout zde. Video z plavby lodí a ostrova Chrissi je ke shlédnutí zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám