Hlavní obsah

Výjimečné léto s Národním divadlem Brno

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Následující sezóna v Národním divadle Brno zahájí netradičně již v srpnu. Návštěvníkům se otevřou všechny budovy premiérami šesti nových titulů činohry, opery i baletu. V rámci letního programu na Špilberku nebudou chybět představení operního souboru. Večery s operou jsou zde již tradicí.

Foto: NdB

Článek

V této sezoně se už hrát nezačne. Současná protiepidemiologická opatření umožňují využít maximálně třetinu kapacity sálu – to je např. 75 diváků v Redutě, 300 v Janáčkově divadle nebo 200 diváků v Mahenově divadle. Při daných nákladech by otevření divadel NdB pouze zvyšovalo ztrátu a dále zatěžovalo rozpočet zřizovatele.

Výjimkou v závěru sezóny bude otevření generálních zkoušek Řeckých pašijí a Ferdy Mravence operního souboru jako poděkování dobrovolníkům a pracovníkům z první linie. S publikem se NdB rozloučí 1. července od 19.00 mimořádným open air koncertem na piazzettě před Janáčkovým divadlem.

Od 1. června je možné zakoupit vstupenky na 24 představení, které soubory NdB odehrají v létě v Mahenově divadle, v Janáčkově divadle, v divadle Reduta a na Špilberku.

V těchto dnech členové všech souborů intenzivně zkoušejí, aby bylo možno uvést všechny premiéry plánované původně na období od března do konce června 2020. Diváci je zhlédnou v srpnu včetně očekávaných hitů jako komedii Slaměný klobouk, baletní Radio and Juliet s hudbou skupiny Radiohead v Mahenově divadle nebo operní představení pro celou rodinu Ferda Mravenec v Janáčkově divadle.

Vzhledem k postupnému uvolňování podmínek se budou vstupenky prodávat do jednotlivých sálů s upravenou kapacitou dle aktuálních vládních nařízení a za zvýhodněné ceny. To umožní akčně reagovat na předpokládané omezování restrikcí a navyšování povolené kapacity. Srpnová představení až na výjimky budou začínat od 20.00 hodin. Na nádvoří hradu Špilberk budou moci diváci zhlédnout opery Lazebník sevillský, Nabucco, La traviata či Carmen od konce června do začátku září.

„Doufáme, že otevřením všech scén už v létě a uvedením všech původně plánovaných premiér potěšíme naše stávající i nové fanoušky a volně tak vplujeme do nové divadelní sezony 2020/2021, ve které také 28. září zahájíme 7. ročník mezinárodního festivalu Janáček Brno 2020,“ zní vzkaz z Národního divadla Brno, doplněný modifikací známé sentence z Vančurova Rozmarného Léta: Tento způsob léta, zdá se mi být poněkud šťastným!

Reklama

Výběr článků

Načítám