Hlavní obsah

Vražda ve Zbečně nebyla zdaleka první v historii, nejen kvůli ní stojí městečko za návštěvu

Novinky, Petr Hejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Světové dějiny, stejně jako naše, jsou plné úkladů, bojů o moc, majetek, území či ženu, končících smrtí určené oběti. Někdy se jedná o báje, jindy o historicky doložené události, u kterých lze navštívit i místo jejich spáchání. Tu ve Zbečně zaznamenaly kroniky a na jejím místě stojí malá kaplička.

Foto: Petr Hejna

pohled na Zbečno a okolí

Článek

Kapitolou sama pro sebe jsou biblické příběhy, stačí připomenout jméno bratrovraha Kaina. Bible sama není prosta návodu k zabíjení: Všichni si připněte k boku meč, projděte táborem tam i zpět od brány k bráně a zabijte každý svého bratra, každý svého přítele, každý svého nejbližšího.“ (Ex. 32.27.) 

Papežský stolec se zlu též nebránil, např. jednoho z kardinálů nechal Jan XII. oslepit, jiného pro změnu vykastrovat, Borgiové jsou pojmem travičství dodnes. Vraždy ve starověkém Římě počaly bájným sporem Romula a Rema, z historicky doložených to nebyli zdaleka jen císařové Tiberius, Caligula nebo Nero. V řeckých bájích Agamemnónovi nevěrná Klytaiméstra s Aigisthosem zabili tohoto krále v lázni, podobně jako ve francouzském revolučním kvasu roku 1793 v koupeli vydechl J. P. Marat.

V našich luzích a hájích z dávné historie stačí zmínit dnešní světce - kněžnu Ludmilu, nebo knížete Václava. V kraji u Berounky, stejně jako Ludmile osudný Tetín, leží i Zbečno.

Zde nalezl svůj konec kníže Břetislav II., mýtitel pohanství, stejně jako z židovských pogromů konfiskací majetku těžící vladař. Ze Sázavského kláštera vyhnal slovanské mnichy, do vězení uvrhl nejstaršího z Přemyslovců Oldřicha Brněnského, dosazoval jemu oddané zahraniční biskupy, vyhnal Vršovce… Oblibou pravděpodobně dvakrát zahrnován nebyl.

A takto událost z 20. prosince roku 1100, kdy zde kníže pobýval na lovu, popisuje Kosmas: Ráno slyšel kníže mši a šel pak na lov. A když se v noci již vracel, vyšli mu naproti služebníci se svítilnami a pochodněmi. A vtom Lork, bezbožný lotr, poslaný od ďábla, vyskočil z úkrytu, maje meč po boku, a vší silou bodl knížete loveckým tesákem přímo do útrob. 

Kníže zranění o dva dny později podlehl.

Ani vrah však svému osudu neunikl: Brzy ho jeden našel polomrtvého. Onen sluha satanův dal se rychle na útěk tmavou nocí, zřítil se však s koněm do jámy, kterou bystřiny spád tam vyhloubil, lijákem vzdutý. Není jisto, zda meč, vypadlý z pochvy, či on sám si vlastní rukou probodl naskrze břicho tak, že mu vyhřezly celé vnitřnosti. Ač byl na pokraji smrti, jeden z pronásledovatelů mu setnul hlavu. 

Zle dopadl i knížecí syn Břetislav - toho dal jeho strýc Soběslav I. pro osnování spiknutí roku 1130 oslepit.

Po stopách tohoto Kosmasem zaznamenaného mordu se tedy lze vydat ve Zbečně, jedné z nejstarších obcí u nás. První historická zmínka je datována k roku 1003. Románský kostel sv. Martina pamatující časy skonu Břetislava II., stojí přímo naproti turisty vyhledávané a prohlídky umožňující usedlosti Hamousův statek

Roubený dům má v sobě stavební pozůstatky z 16. a 17. století, expozice je zaměřena na život našich předků a krom doteků historie zde můžete nasát vůni čerstvého chleba z pece a okusit jej. Otevírací dobu, akce a kontakty najdete na webu památky.

Kaplička na kraji obce stojí na místě, kdy byl kníže zabit - proti ní je druhá z roku 1908, zbudovaná učitelem Karlachem jako vzdor nepravého uctívání, jelikož usuzoval, že s vraždou spojovaná kaplička označuje místo neštěstí, kde zahynul sedlák pod převráceným vozem s kládami. 

Začíná zde naučná pěší stezka rezervací Brdatka, určená milovníkům přírody a nabízející pohledy na Berounku cestou ke Křivoklátu.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám