Hlavní obsah

Volyňská tvrz seznamuje s unikátními, 100 let starými snímky ze Šumavy

Novinky, Petr Hejna

V prastaré tvrzi ve Volyni sídlí místní městské muzeum, seznamující jak s historií kraje a města, tak sloužící k pořádání výstav i kulturních akcí. Atraktivním tématem je letošní výstava Pěší turistika před sto lety, kterou doplňuje řada dalších expozic v dalších podlažích.

Foto: Petr Hejna

z archivu muzea

Článek

Je zde k vidění spousta, mnohdy dosud nikdy nevystavovaných, fotografií a diapozitivů z 20. let 20. století z výletů Klubu československých turistů ve Volyni, zachycujících v neopakovatelné atmosféře doby krajiny šumavské i občasně nešumavské, skupinky turistů po dosažení vytyčeného cíle i na zastávkách trasy, nebo zmiňuje i některé tehdejší osobnosti klubu milovníků turistiky divokou přírodou, jehož činnost byla v květnu roku 1920 ve Volyni obnovena.

Tato jedinečná výstava potrvá až do 6. září. Související jsou i výstavy Krásy Šumavy v Malenicích na faře a od 25. června instalovaná v budově městského úřadu ve Volyni.

Vzhledem k nedávnému nucenému plošnému uzavření veřejných prostor se posunul termín pro plánovanou vernisáž a tím i ukončení u připravovaných výstav, jako je v prvním patře ta pojmenovaná Puškař Sylvestr Krnka a jeho volyňský vynález, vztahující se k 170. výročí první zadovky v naší bývalé císařské monarchii.

Jak je uváděno, mistr puškařský a vynálezce Sylvestr Krnka (1825-1903) se v roce 1848 stal volyňským měšťanem a vyzbrojoval místní národní gardu. A právě ve Volyni přišla na svět jeho první zadovka. Výstava, namísto do avizovaného 10. května, setrvá na tvrzi do 24. října.

Obdobně dopadla Ochotnická tahanice, ne tedy hádka umělecky nespokojených či podroušených amatérských, na prknech svět značících aktivních příznivců kumštu divadelního, ale kterak je nastíněno v popisu: kyselé i sladké příběhy několika divadelních opon vyhotovených volyňským akademickým malířem Maxmiliánem Boháčem (1882-1957), která namísto 25. dubna stáhne oponu 30. srpna letošního roku. Dva zákryty jeviště v plné kráse a barvách také podkroví tvrze zdobí. 

V muzeu jsou i další expozice, počínaje stálou podzemní archeologickou Volyňsko v pravěku a Historie Volyňské tvrze, nebo konče starobou vonícího, i občasně obměňovaného lidového malovaného nábytku z Pošumaví, pocházejícího z 18. a 19. století.

Tím ovšem činnost muzea zdaleka nekončí, pravidelné výlety s odborným výkladem po okolí probíhají v rámci akce Místa v kraji - naposledy to byly třeba Krejčovice & Mlynářovice, předtím Milčice, Zechovice, Vacovice…, s lidovými zvyky Pošumaví seznamuje průběžně Pokoutní klub prácheňské vlastivědy, nedávno došlo i na opakované vypalování zakuřované keramiky po vzoru předků, jehož výsledkem jsou repliky pozdně středověké keramiky.

Aby toho nebylo málo, krom výtvarných a fotografických výstav také Městské muzeum ve Volyni pořádá koncerty, letos prvním realizovaným bylo, vzhledem k příznivém počasí, na nádvoří tvrze 23. června proběhlé vystoupení dua Paul Batto a Ondřej Kříž.

Jako další to bude ryze letní - 29. července pořádaný, koncert Jany Vébrové.

Volyňská tvrz tedy uspokojí každého, jak svoji autentickou, historií dýchající budovou, tak "poklady" ukrytými v jejích výstavních prostorách i děním v ní a kolem ní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám