Hlavní obsah

Vltavská informační centra nespí, rok 2018 přinese rozšíření služeb

Novinky, Petr Pokorný

Vltavská informační centra, která jsou hlavními obslužnými místy pro turisty na plavební trase Stezky řeky Vltavy mezi Českými Budějovicemi, Hlubokou, Purkarcem, vodním dílem Hněvkovice, Týnem a Koloději nad Lužnicí, po své úspěšné loňské provozní premiéře rozhodně neusnula zimním spánkem.

Foto: Archiv

Vlnna - nový InfoPoint a molo na Slepém rameni Malše v centru Českých Budějovic.

Článek

Pro své návštěvníky již nyní takzvané vltavské InfoPointy připravují některé novinky. Cílem je rozšíření a zkvalitnění poskytovaných služeb.

„InfoPointy jsou místy, kde vltavská cesta každého návštěvníka fakticky začne i skončí,“ uvedl předseda Destinanční společnosti Českobudějovicko-Hlubocko David Šťastný. V prvním roce své činnosti InfoPointy obstály. „Získané zkušenosti chceme dál využívat ve prospěch všech zájemců o turistiku a relaxaci v oblasti kolem této populární řeky,“ zdůraznila manažerka projektu Stezka řeky Vltavy Michaela Jirásková.

Příkladem může být InfoPoint v Českém Vrbném. „Je to místo, kde lidé podobný servis ani nečekali. Přijedou se svými loděmi a jezdí v umělém kanále. Pak však zjistí, že si mohou vypůjčit další sportovní výbavu a tím si rozšiřují rozsah svých prožitků,“ doplnila Jirásková. V InfoPointech si lze zapůjčit různé druhy kol včetně tandemů nebo elektrokol, paddleboardy, in-line brusle, koloběžky, rafty a lodě.

„Potěšilo nás, kolik lidí využívá InfoPoint na českobudějovickém vlakovém nádraží. Zvlášť při velkých akcích města je zájem o informace i další služby,“ uvedla Michaela Jirásková. Neopomněla ocenit servis InfoPointů v českobudějovické Lannově loděnici nebo v Hluboké nad Vltavou. Odtud se lidé ihned dostanou na cyklistickou stezku, takže nemají po zapůjčení sportovní výbavy žádné prodlevy a okamžitě se zapojují do požadované aktivity.

Podobně jsou dobré zkušenosti v Týně nad Vltavou nebo kolem zámku Mitrowicz v Kolodějích nad Lužnicí. I tam se daří formou servisu a služeb příjemně překvapit návštěvníky. „Zvažujeme, že rozšíříme nabídku našich vyhlídkových plaveb na Hlubokou o další den,“ prozradil šéf InfoPointu v Týně nad Vltavou David Machart. V plánech je i výstavba týnského kapitanátu, kde by se služby turistům sdružily. Avizovaný už byl záměr rozšířit týnské přístaviště, včetně nového mola, a vylepšit je tak, aby sloužilo i pro největší výletní lodě v oblasti.

V nabídce je i výlet po vodě k zámku Mitrowitz v Kolodějích nad Lužnicí, kde jsou vynikající podmínky pro relaxaci v klidné krajině. Zámek si vysloužil pozornost i tím, že se zde povedl záměr kolem rekonstrukcí. „Chceme rozšířit relaxační zónu pro naše návštěvníky,“ sdělil Michal Bedřich ze zámku Mitrowitz. Připomněl, že jde o uzavřený areál v zámeckém parku, kde je také občerstvení. „Rádi bychom dokončili dětské hřiště. Také připravujeme možnost zapůjčit si u nás elektroloď k projížďkám,“ přidal další informaci.

V Českých Budějovicích zaujaly možnosti plavby ze Slepého ramene Malše. „Letos chceme postavit nové, pohodlnější molo. Ukázalo se také, že je zájem o večerní vyjížďky po vodě. Proto prodloužíme čas na večerní plavbu,“ řekla Jirásková. Rozšíří se zřejmě i nabídka lodí a k zapůjčení budou nově paddleboardy.

Reklama

Výběr článků

Načítám