Hlavní obsah

Vítězka soutěže o nejlepší frgál: Důležité je péct z kvalitních surovin a s láskou

Novinky, Martina Žáčková

Používat jen kvalitní mák, namlít ho co nejvíc najemno a hlavně péct s láskou: to je recept na úspěch podle pekařky Anny Šauerové, která v neděli 7. října vyhrála soutěž o nejlepší valašský frgál při Karlovském gastrofestivalu ve Velkých Karlovicích.

Foto: Jan Salač

Soutěž o nejlepší frgál je tradičním vrcholem Karlovského gastrofestivalu.

Článek

Jubilejní desátý ročník i díky teplému podzimnímu počasí přilákal o víkendu do této valašské obce u hranice se Slovenskem desítky tisíc návštěvníků. „Odhadujeme, že se návštěvnost přiblíží předloňskému rekordnímu ročníku, kdy k nám zavítalo na čtyřicet tisíc hostů,“ prozradil ředitel Karlovského gastrofestivalu a současně pořádajícího Resortu Valachy Tomáš Blabla.

V soutěži frgálů, které je tradičně vrcholem gastrofestivalu, porotci hodnotili 61 koláčů různých příchutí. „Většina byla tvarohová, hrušková a maková, které jsou nejtradičnější a nejrozšířenější. Ale měli jsme tu i různé méně časté a přitom chutné náplně, například mandle, malina nebo jablko,“ popsala Hedvika Polášková z pořádajícího Spa hotelu Lanterna.

V soutěži se hodnotí jak vzhled a chuť frgálů, tak i dodržení správných parametrů. Pravý valašský frgál má mít průměr 30 centimetrů, váží zhruba 600 gramů a vždy je pouze s jednodruhovou náplní, která má na řezu tvořit polovinu vůči těstu. V souladu se zeměpisným označením EU může být jako valašský frgál označován jen koláč vyrobený na území Valašska.

Třiašedesátiletá Anna Šauerová ze sousední Karolinky se soutěže účastní každý rok a vždy obsazuje přední příčky. Loni zvítězila s ořechovým koláčem, letos oslnila porotu makovým. „Kvalita suroviny je důležitá, stejně jako jemně pomlít, což nezvládne každý robot. Hlavně ale péct s láskou a radostí, pak se musí dílo podařit,” usmívala se šťastná vítězka.

Dříve pracovala jako vedoucí školní jídelny, pečením frgálů se nejdřív bavila jako koníčkem v důchodu, ale díky úspěchům a zájmu okolí se pečení začala nedávno věnovat profesionálně.

„Zřídila jsem si živnost a peču na objednávku – svatby, oslavy, je toho dost, zájem o frgály je velký. Z koníčka se stal pořádný kůň. Ale pořád mě to baví,“ prozradila pekařka.

A jakou náplň má nejraději ona? „Můj favorit je hruškový, dělám si ho z vlastních hrušek, které si sama suším. Ale co člověk, to názor. Třeba moji vnuci po mně nejčastěji chtějí ořechový,“ dodala Anna Šauerová.

V neděli probíhala na Karlovském gastrofestivalu také soutěž o nejlepší klobásu. Letos ji vyhrála Jarka Matyščáková z Velkých Karlovic s vepřovou klobásou. 

Karlovský gastrofestival nabídl v sobotu 6. a neděli 7. října ochutnávky specialit a regionálních produktů na dvanácti gastro zastávkách u místních hotelů a penzionů, mezinárodní farmářský trh, frgálovou manufakturu s možností vyrobit si vlastní frgál, kuchařské show a další program. 

Místní Spa hotel Lanterna jako každý rok hostil michelinského šéfkuchaře, který připravil sobotní Michelinskou galavečeři a nedělní Michelinský oběd pro milovníky zážitkové gastronomie. Letos menu připravil držitel dvou michelinských hvězd, Francouz Nicolas Decherchi, šéf restaurace Paloma v Mougins, jenž od roku 2017 vede stejnojmennou restauraci i v Průhonicích. 

Výběr článků

Načítám