Hlavní obsah

Vítání ptačího zpěvu se zájemci mohou zúčastnit i na střední Moravě

Novinky, Jiří Šafránek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pozorovatelé ptáků a ochránci přírody se chystají na další ročník akce Vítání ptačího zpěvu. V České republice ji pořádá Česká společnost ornitologická ve spolupráci s dalšími organizacemi a to již dvacátým prvním rokem. Zúčastnit se může každý, kdo má zájem poznávání zajímavostí naši přírody.

Foto: Jiří Šafránek

Pozorovatelé a ochránci ptáků se sejdou v Tovačově na Vítání ptačího pěvu.

Článek

V sobotu 10. května pořádá Moravský ornitologický spolek Vítání ptačího zpěvu na rybnících u Tovačova. Sraz zájemců o účast na ornitologické exkurzi je u sádek Hradeckého rybníka v 7.45 hodin.

Exkurze se zastaví na Křenovském rybníce. Dále bude pokračovat na Hradeckém rybníce. Zájemci se mohou k exkurzi připojit i kdykoli později přímo na hrázi rybníka. Na programu je poslech zpěvu ptáků a poznávání ptáků v terénu.

V těchto dnech již a Hradeckém rybníku vodí housata několik párů hus velkých. Z vzácných a ohrožených kachen jsou tam k vidění zrzohlávky rudozobé. Nad hladinou rybníků je možno pozorovat akrobatické letce – rybáky černé, bělokřídlé nebo bahenní.

Z dravců se v posledních dnech v Tovačově objevil orel mořský i královský, luňák hnědý i moták lužní. Z pěvců bude k poslechu zpívat slavík obecný, žluva hajní, sedmihlásek hajní a rákosníci obecní, proužkovaní a velcí.

V celé republice se uskuteční desítky akcí zaměřených na pozorování přilétajících ptáků. Na střední Moravě je pořádá Moravský ornitologický spolek – středomoravská pobočka ČSO.

Reklama

Výběr článků

Načítám