Hlavní obsah

Vila Tugendhat hostila přednášku o rodině Löw-Beerů

Novinky, Petra Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pondělí 16. února se v podvečer ve Vile Tugendhat konala přednáška, na které autoři publikace Löw-Beerovy vily a příběh jedné podnikatelské rodiny přiblížili historii rodiny Löw-Beerů.

Foto: Archiv Muzea Brněnska

Velká Löw-Beerova vila ve Svitávce

Článek

Prezentaci zahájila projekce hraného dokumentu Příběh nalezeného kufru. Svitávecký kronikář Pavel Krejcar se již mnoho let věnuje genealogii rodiny Löw-Beerů a tomuto tématu zasvětil i svůj zevrubný příspěvek.

Posluchače seznámil s historií této židovské rodiny pocházející původně z boskovického ghetta, ale připomněl také osudy některých žijících členů. Potomci jihomoravských Löw-Beerů jsou dnes, v důsledku tragických událostí 2. světové války, rozptýleni po celém světě.

Poté se historici otec a syn Vladimír Velešík st. a Vladimír Velešík ml. věnovali podnikatelským a obchodním aktivitám rozvětvené rodiny Löw-Beerů. Upozornili na skutečnost, že tato rodina působila nejen na území dnešního Jihomoravského kraje, ale její akční rádius zahrnoval oblast celého rakousko-uherského soustátí. Löw-Beerové se věnovali především výrobě a obchodu s vlněným zbožím, dále cukrovarnictví, lihovarnictví a dalším lukrativním průmyslovým odvětvím.

Finanční prostředky rodina využila k bohatému uměleckému mecenátu. Löw-Beerové budovali a zařizovali honosné rodinné domy ve Svitávce, Půlpecnu a Brně (ostatně finanční podpora Alfréda Löw-Beera umožnila jeho dceři Gretě, provdané Tugendhatové, výstavbu dnes světoznámé Vily Tugendhat od německého architekta Ludwiga Miese van der Rohe) či se věnovali poučenému sběratelství (Gretin bratranec Fritz Löw-Beer byl jedním z nejvýznamnějších evropských sběratelů čínského umění).

Löw-Beerové přímo podporovali i některé umělce, např. malíře Františka Řehořka z Kořence nebo sochaře a keramika Huberta Kovaříka.

Kurátorka Vily Löw-Beer v Brně Petra Svobodová představila historii a současnost této vily. Vilu si nechal na počátku 20. století postavit v secesním stylu brněnský průmyslník Moritz Fuhrmann. V roce 1913 ji koupil Alfréd Löw-Beer, otec Grety Tugendhat. Vila na Drobného 22 byla v posledních dvou letech památkově obnovena a v polovině letošního roku zde bude otevřena nová muzejní expozice s názvem Svět brněnské buržoazie mezi Löw-Beer a Tugendhat.

„Jsem ráda, že se nám ve Vile Tugendhat podařilo zorganizovat tuto zajímavou přednáškovou akci na téma rodina Löw-Beerů, mimořádnou jak počtem přednášejících, tak počtem posluchačů,” uvedla vedoucí Studijního a dokumentačního centra Vily Tugendhat Dagmar Černoušková.  

Přednášku kolektivu badatelů završila komorní vernisáž putovní výstavy Löw-Beerovy vily, kterou připravil stejnojmenný svitávecký spolek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám