Hlavní obsah

Vila Stiassni představí moderní architekturu na Seznamu světového dědictví UNESCO

Novinky, Petr Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejnovější výstava, která bude v brněnské vile Stiassni k vidění vždy od pátku do neděle od 1. března do 26. května, představí klenoty světové moderní architektury. Patří mezi ně i vila Tugendhat.

Foto: Petr Svoboda

Výstava v brněnské vile Stiassni prezentuje moderní stavby na seznamu UNESCO

Článek

Moderní architektura se na Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO objevuje od roku 1987, kdy na něj bylo zapsáno dílo katalánského architekta Antonia Gaudího. A přestože je nejnovější architektura dosud zastoupena spíše okrajově, zápisů postupně přibývá.

V roce 2001 se mezi klenoty světového dědictví objevila také brněnská vila Tugendhat – ikonické dílo architekta Ludwiga Miese van der Rohe, které navrhl pro manžele Gretu a Fritze Tugendhatovy. Jediná brněnská realizace významného architekta se tak ocitla v prestižní společnosti slavných staveb moderní architektury, jakými jsou budova opery v australské Sydney, Hala století v polské Vratislavi nebo třeba obytný blok Unité d'habitation od Le Corbusiera v Marseille.

Výstava, která vznikla v Metodickém centru moderní architektury v Brně, představuje celkem 15 staveb a souborů, zástupců architektury 20. století, které byly svou jedinečnost vybrány a zapsány na Seznam světového dědictví. Texty výstavních panelů jsou v češtině a angličtině, instalaci doplňují modely a ukázky nominační dokumentace. Záštitu nad výstavou převzala Česká komise pro UNESCO.

Návštěvníci na výstavě najdou: Díla Antonia Gaudího; Brasilia; Bauhaus a jeho sídla ve Výmaru, Desavě a Bernau u Berlína; Univerzitní město v Caracasu; Vila Tugendhat v Brně; Bílé Město v Tel-Avivu – mezinárodní moderna; Dům a ateliér Luise Barragána; Le Havre, město přestavěné Augustem Perretem; Hala století ve Vratislavi; Univerzitní kampus Mexické národní autonomní univerzity; Opera v Sydney; Vila Stoclet; Architektonické dílo Le Corbusiera, vynikající příspěvek k moderní architektuře; Asmara: modernistické město v Africe.

Reklama

Výběr článků

Načítám