Hlavní obsah

Velkopavlovickou oblast ovládlo červené víno, velmi oblíbené jsou cyklotrasy kolem sklípků

Novinky, Vratislav Konečný
Aktualizováno

Putování za vínem, příjemný košt a návštěva bud už dávno nejsou záležitostí podnikových zájezdních autobusů nebo škodovek narvaných konzumenty až po střechy. Víno jsme se naučili kultivovaně vychutnávat, ve stále větší oblibě jsou cyklostezky po viničních tratích, jak je známe z okolních států.

Foto: Vinařský fond, Shutterstock, Jan Halada.

My máme rádi..., požehnané bobule, které mok chutný dáváte

Článek

Samozřejmě, že když jedu na kole, jsem účastníkem silničního provozu a musím dodržovat příslušná pravidla. Ale dojet někam na košt, nebo si dát jen pro chuť, to je jiná.

Modré bobule slasti z Modrých hor

„Ve Velkopavlovické vinařská podoblasti je sice nejrozšířenější odrůda pro výrobu bílých vín Veltlínské zelené, hlavní slovo tu mají odrůdy pro výrobu červených vín. Nejvíce se zde daří odrůdám, jako je Frankovka a Svatovavřinecké, ale ani Modrý Portugal a další odrůdy nijak nezaostávají. Nikde jinde na Moravě ani v Čechách nenajdete tolik vinic s modrými hrozny. Odrůdám pro výrobu červených vín se zde daří, protože místní nížiny patří k nejslunnějším místům České republiky. Dokonce tady byla vyšlechtěna odrůda André, která se rychle dostala do popředí oblíbenosti mezi červenými víny. Část oblasti proto dostala označení Modré hory. Daří se tu ale samozřejmě i bílým vínům převážně aromatických odrůd Müller Thurgau, Tramín červený, Irsai Oliver a Muškát moravský,” informoval sommelier Národního vinařského centra Ing. Marek Babisz.

Bílovický unikát - tisícovka vinařů

Velkopavlovická vinařská podoblast je tvořena mnoha menšími i většími vinařskými obcemi. Největší obcí zde i v celé České republice jsou Velké Bílovice. S více než tisíci vinaři se jedná o opravdový unikát. Není známo, jestli tam někdo dokázal ochutnat všechna vína, ale určitě si to své najde každý.

Mezi další význačné vinařské obce patří Bořetice, Čejkovice, Hustopeče, Kobylí, Přítluky, Rakvice, Vrbice, Zaječí a samozřejmě Velké Pavlovice, asi druhá nejznámější vinařská obec, podle které se i celá oblast jmenuje.

Skoro v každé z těchto obcí se konají populární akce jako otevřené sklepy, krojované hody, vinobraní, nebo vinné trhy a slavnosti. Některé obce si to ale rádi něčím ozvláštňují, takže např. ve Velkých Pavlovicích můžete navštívit sklepy v noci a navíc se doporučuje oranžový oděv. V Hustopečích pro změnu spojili slavnosti mandloní a vína.

Na vinohrady i shůry

Kdo dává přednost přírodě, užije si Naučnou vinařskou stezku Velkých Bílovic. Pět kilomentrů dlouhá trasa s výhledy na nejrozlehlejší komplex vinic vás seznámí s historií vinařství a viničními tratěmi.

Z vrchu Hradištěk, kde stojí půvabná kaplička, se můžete rozhlédnout po širém okolí. Sportovce jistě nadchne Stezka krajem André, 19 kilometrů dlouhá cyklostezka, vám dá poznat tuto oblast zase z úplně jiného pohledu.

Události, které byste si neměli nechat ujít:

1. 7. 2017 - Víno v oranžovém aneb Noční otevřené sklepy

28. – 30. 7. 2017 - Letní slavnost autentických vín Velké Bílovice

12. 8. 2017 - Počítání hvězd ve vinicích (Němčičky)

26. - 27. 8. 2017 - Den otevřených sklepů Čejkovice

15. - 16. 9. 2017 - Velkopavlovické vinobraní

Reklama

Výběr článků

Načítám