Hlavní obsah

Velikonoční veselice na zámku Mníšku pobavila, na pomoc dětem nasbírala téměř 12 tisíc korun

Novinky, Marie Charvátová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na zámku Mníšku pod Brdy se letos konal již několikátý ročník Velikonoční veselice. Účast byla opravdu hojná a výtěžek na pomoc konta Pomozte dětem mnohem bohatší než v předchozím roce.

Foto: Anna Čelouchová

Vystoupení šermířské skupiny sledovalo se zaujetím mnoho malých i velkých diváků.

Článek

Letošní Velikonoční veselice na zámku Mníšku pod Brdy se i přes nepříliš teplé počasí skutečně veleúspěšně vydařila. Venku byl sice opravdický apríl, ráno vylákalo návštěvníky ven sluníčko, které později vystřídalo sněžení, ale kdo by se vracel zase domů? Šermířům to nevadilo, jarmarečníkům jakbysmet, žluté kuře vesele poskakovalo a děti, těm počasí v zábavě nebrání nikdy.

Co všechno bylo pro ně přichystáno? Viděly šermířská vystoupení a fandily o sto šest. Bavily se při pohádce plné písniček a čekaly, jestli se pohádkové paní učitelce podaří vrátit z říše lidí. Ochutnávaly sladkosti a dobrůtky, baštily buřtíky, loudily od rodičů, aby jim koupili alespoň dřevěné meče, když ty skutečné jsou na ně moc těžké. Kdo neměl připravenou na druhý den pomlázku, ještě vše hravě dohnal. V tvořivé dílničce si ji upletl nebo vybarvil velikonoční vajíčko.

Ani dospělí určitě nepřišli zkrátka. Mohli se pobavit, zatančit i zazpívat při country hudbě, zaposlouchat do zvuku flašinetu, podívat se na módu první republiky a na tanečníky swingu a charlestonu, zhlédnout Pašijové hry, vyslechnout čtení z Bible.

Po celý den se mezi návštěvníky procházelo velké žluté roztomilé kuře a lidé mu přispívali na konto sbírky Pomozte dětem. Tento rozšířený charitativní projekt pořádá nezisková organizace Nadace rozvoje občanské společnosti NROS spolu s Českou televizí. Kuřátko u nás letos nasbíralo téměř 12 tisíc korun, o několik tisíc více než v loňském ročníku. Děkujeme všem, kteří přispěli.

I návštěvníků veselice bylo víc než kdy dříve. Odhadem přišlo 4 až 5 tisíc lidí. Do samotného zámku vstoupilo za celý den návštěvníků přes tisíc, víc už se jich možná ani nevejde. Pro děti byly připraveny Pohádkové prohlídky s princeznou i speciální Velikonoční prohlídky o zvycích a tradicích. Vstoupit mohly i do Kouzelného sklepení a na výstavu plnou malých princezen. Dospělým byly nabídnuty kostýmované Prvorepublikové prohlídky i návštěvy dvou zámeckých okruhů.

Ale ani nadcházející víkend 11. a 12. dubna nebudou malí i velcí návštěvníci zámku ochuzeni o speciální prohlídky. V sobotu 11. 4. jsou připraveny Pohádkové prohlídky s princeznou Aničkou, v neděli 12. 4. prohlídky Putování za zámeckými skřítky a po oba dny Prvorepublikové prohlídky s vnučkou paní hraběnky.

Otevřeno bude i do Kouzelného sklepení a ve výtvarném ateliéru. Tam čeká tvořivé a kreativní návštěvníky práce na úplně novém výrobku, ze kterého vznikne pěkný suvenýr jako památka z výletu do Mníšku. Jemný ubrousek s předlohou si každý vyzdobí malbou mníšeckého zámku se třemi věžemi i princeznou Aničkou.

Reklama

Výběr článků

Načítám