Hlavní obsah

Vědecký tým brněnského Ústavu přístrojové techniky AV ČR vítězem soutěže Physionet Chalenge

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tým z oddělení Medicínské signály brněnského UPT AV ČR se umístil na prvním místě v konkurenci třinácti týmů z celého světa. Odborná práce s názvem Redukce falešných alarmů na jednotkách intenzivní péče se vztahuje k závažnému problému praxe na jednotkách intenzivní péče.

Foto: Foto: UPT

Vítězný vědecký tým

Článek

Na jednotkách intenzivní péče je nezbytným požadavkem soustavně sledovat všechny signály o stavu pacienta. Reakce na každý alarm monitorovacího zařízení musí být včasná.

Laika asi překvapí vysoká četnost chybně hlášených alarmů (uvádí se, že může dosahovat i více než 80 procent.) Samozřejmě, že okamžitá reakce ošetřujícího personálu na signalizaci je nutná bez ohledu na poměrně vysokou pravděpodobnost „planého poplachu“. 

Takové však zvyšují zátěž na odborný personál a mohou vést i ke snížení pozornosti. Klíčovým problémem je tedy redukce chybných alarmů na minimum s tím, že nesmí dojít k vynechání těch reálně zdůvodněných.

Problémem se zabývá vědecký tým z brněnského Ústavu přístrojové techniky AV ČR, oddělení Medicínské signály. Tým ve složení Ing. Filip Plešinger, Ph.D., Ing. Petr Klimeš, Ing. Josef Halámek, CSc. a Ing. Pavel Jurák, CSc. potvrdil 1. místo ve volném pokračování a současně závěrečném kole soutěže Computing in Cardiology/Physionet Challenge 2015.

Physionet je největší světová databáze zahrnující záznamy elektrofyziologických signálů člověka. Soutěž Physionet Challenge je organizována od roku 2000.

Výsledky nyní nejvýše oceněné práce na detekčních algoritmech přinesl text brněnského týmu Redukce falešných alarmů na jednotkách intenzivní péče. O soutěži, které se zúčastnilo třináct týmů z celého světa včetně zástupců předních světových komerčních společností specializovaných na srdeční elektrofyziologii, informoval 25. července odborný časopis Physiological Measurement. 

Úspěch v soutěži Physionetu je v krátkém časovém rozmezí druhým významným mezinárodním oceněním činnosti brněnských vědeckých pracovníků z Ústavu přístrojové techniky. 

Reklama

Výběr článků

Načítám