Hlavní obsah

Večer přednášek v Mariánských Lázních po sedmnácté

Novinky, Jakub Vohnout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PechaKucha Night Mariánské Lázně se koná čtyřikrát ročně, každý třetí měsíc, třetí víkend. Letošní druhý večer prezentací tak připadá na sobotu 16. června. Brány dvora Domu Chopin na Hlavní 47 se otevřou v 19.00 a prezentace začnou po setmění.

Foto: archiv švihák z.s.
Článek

Pořádající spolek Švihák již čtyři roky pečlivě vybírá místa pro konání této čím dál tím populárnější akce. PechaKucha Night Mariánské Lázně je dosud jedinou akcí svého druhu v celém Karlovarském kraji a spojuje ho s dalšími 1067 místy po celém světě.

Projekt PechaKucha [peča kuča] vymysleli a uvedli v život v roce 2003 v Tokiu architekti Astrid Klein a Mark Dytham, zakladatelé architektonického studia Klein Dytham Architecture. Jejich záměrem bylo vytvořit prostor pro setkávání architektů, designérů, grafiků, výtvarných umělců, teoretiků a techniků, prostor pro výměnu zkušeností a informací o novinkách v oboru, prostor pro komunikaci s veřejností.

Každý prezentující má k dispozici 20 slidů po 20 vteřinách, celkem tedy 6 minut 40 vteřin. „Snažíme se vybírat prezentující tak, aby akce byla zábavná, zároveň však poučná a inspirativní. Délka prezentace je jasně daná a někdy je zábavné samo o sobě sledovat, jak se kdo tohoto formátu chopí,” uvedla Markéta Monsportová ze spolku Švihák.

Tentokrát se můžete těšit na scénáristu a spisovatele Jiřího Vaňka (seriál Comeback, kniha Poslední důvod proč se nezabít), muzikanta a výtvarníka Tadeáše Haagera, hlavní kurátorku kulturní zóny 8smička v Humpolci Emmu Hanzlíkovou, architekta Kryštof Hanzlíka, jenž je iniciátorem architektonické platformy COLLABORATIVE COLLECTIVE alias COLL COLL, hlavní dramaturgyni Marienbad Film Festivalu Terezu Czesany Dvořákovou, Kuchařky bez domova, textilní designérku Annu Leschinger a Honzu Harudu – politického a kulturního geografa. Ten své cesty a život dokumentuje do deníků od dětství doposud již 24 let. Kombinací textu a fotek vytvořil žánr cestovatelského komiksu a o svých cestách přednáší vždy s důrazem na historicko kulturní kontext. Za příjemný úspěch považuje vyprodané kino Lucerna v Praze a Scala v Brně při příležitosti své přednášky o Transsibiřské magistrále a Rusku.

Večer bude zakončen prezentací Pavla Buryšky ze studia XTOPIX architekti, který seznámí návštěvníky s příběhem nově vzniklého kulturní prostoru KINONEKINO v Plané, které bylo oceněno titulem Stavba roku Plzeňského kraje 2017 a získalo nominaci na Českou cenu za architekturu.

V případě deště se akce přesune na sál Malé scény, která se nachází přímo v Domě Chopin. O zahřívací párty se postará jeden z prezentujících DJ Tadeáš (Rádio 1).

Reklama

Výběr článků

Načítám