Hlavní obsah

Ve Vsetíně chystají komponovaný program k Mezinárodnímu dni památky obětí holocaustu

Novinky, Klára Blažková

Od roku 2005 si každoročně 27. ledna připomínáme Mezinárodní den památky obětí holocaustu za druhé světové války. Také letos věnuje této vzpomínce Dům kultury Vsetín komponovaný program.

Foto: DK Vsetín

Tomáš Novotný a Barbora Baranová

Článek

Program zahájí koncert s názvem Jidiš a hebrejské písně v podání dvojice Tomáše Novotného (koncertina) a Barbory Baranové (zpěv).

Barbora Baranová je přední českou interpretkou písní jidiš. Vyučuje sólový zpěv na Církevní konzervatoři Opava. Je absolventkou Janáčkovy konzervatoře v Ostravě v oboru sólový zpěv, odkud její kroky vedly na Ostravskou univerzitu, kde vystudovala operní zpěv, a na Konzervatoř města Vídně. V letech 2000-2002 působila jako sólistka operních a operetních rolí. Spolupracuje s Janáčkovou filharmonií Ostrava, Filharmonií Bohuslava Martinů Zlín, Českou filharmonií a Filharmonií Hradec Králové. 

Tomáš Novotný je předním českým odborníkem na židovskou hudbu, její historii a interpretaci. Tento český religionista a vysokoškolský pedagog působí na Katedře filozofie Filozofické fakulty Ostravské univerzity. Vystudoval Pražskou konzervatoř (skladba, dirigování, lesní roh) a Evangelickou bohosloveckou fakultu v Praze, kde také získal doktorát v oboru Starého zákona (Hebrejské mudrosloví). 

Fundovaně a velmi poutavě provede slovem posluchače koncertu Tomáš Novotný, který zároveň přiblíží všem přítomným jednotlivé skladby, historické souvislosti a významy hebrejských textů. Koncert těchto dvou předních českých osobností v oblasti interpretace židovských písní se uskuteční 29. ledna od 18.00 hodin ve vsetínském kině Vatra.

Na koncert od 19.30 hodin naváže v kině Vatra jedinečná filmová projekce snímku Když se rozednívá. Účastníci koncertu mají vstup volný.

Jedná se o komorní drama profesora hudby, který se v pozdním věku dozví o svém židovském původu a osudu svých pravých rodičů, se dotýká prakticky neznámé historie srbských Židů během druhé světové války, kdy jako sběrný tábor sloužilo bělehradské výstaviště – dneska zchátralé místo bez památníku.

Tento zatím poslední film známého srbského režiséra Gorana Paskaljeviće není v České republice v běžné kinodistribuci a uveden byl u nás zatím jen na festivalu Cinema Mundi a na Letní filmové škole v Uherském Hradišti.

Součástí komponovaného programu k Mezinárodnímu dni obětí holocaustu bude také malá výstava, přibližující historii vsetínské židovské menšiny. Předměty zapůjčené Muzeem regionu Valašsko budou k vidění ve foyer kina Vatra.

Reklama

Výběr článků

Načítám