Hlavní obsah

Ve věku 96 let zemřel Jan Rajlich: jeden z těch, který v 60. letech otevíral Brno světu

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jan Rajlich, rodem Jihočech, zakotvil natrvalo v Brně. Začínal jako malíř, životním údělem se mu stala grafika. Díky jeho iniciativě a aktivitě se v Brně od roku 1964 koná Mezinárodní bienále užité grafiky.

Foto: Jan Rajlich, mladší

Jan Rajlich před jedním ze svých obrazů

Článek

Iniciátor a dlouholetý předseda Mezinárodního bienále zemřel po krátké nemoci 27. listopadu.

Narodil se 10. dubna 1920, a třeba byl již ve věku, kterého se málokdo dočká, neztrácel chuť do života i díla. Ještě nedávno říkal: „Tvořím už jen občas pro radost.” Mnozí pamatují pěknou atmosféru ne tak dávné připomínky narozenin v nabitém Památníku Jiřího Mahena za účasti jubilanta.  

Od příchodu do Brna náležel Jan Rajlich k organizátorům kulturního dění ve městě. Dlouho byl žijící legendou českého grafického designu. Zůstává za ním hodně vlastního díla i práce ve prospěch jeho oboru. Tím se mu stala grafika, užitá grafika a vizuální komunikace.

Je tvůrcem množství ceněných plakátů, známý i tvorbou jednotného grafického stylu pro řadu institucí. Mnohé se odvíjelo od dlouholeté spolupráce s Brněnskými veletrhy a výstavami. Jan Rajlich, starší (syn téhož jména jde ve šlépějích otce jako uznávaný grafik a pedagog) se stal jedním ze zakladatelů Sdružení Q. Mezioborové společenství vzniklo v roce 1968, členy byly významné osobnosti umění a kultury. Normalizace přinesla škrt formální existenci, členové zůstávali v kontaktu, v roce 1989 činnost oficiálně obnovili.

Tvorba a zásluhy o rozvoj grafického designu přinesly J. Rajlichovi řadu mezinárodních ocenění. Je i nositelem Ceny města Brna (1995). Byl oblíbeným pedagogem a jedním z těch, kteří se zasloužili o vznik Fakulty výtvarných umění VUT (připomeňme z nich alespoň profesora architekta I. Rullera, který nedávno oslavil devadesáté narozeniny).

Rozsáhlá je Rajlichova publikační činnost. Opomenout nelze práce s přesahem vlastní odbornosti, kde projevil um vyprávěčský a literární. Jan Rajlich je autorem knihy Přistřižená křídla – vzpomínek na studia za války ve Zlíně, „osobní kroniky“ Brno – černá bílá mapující dění v brněnské kultuře v průběhu prožitého času. Společně se synem a snachou zpracoval zápisky svého otce kovářského tovaryše Na vandru.

Opravdu zřetelná stopa zůstává za jménem Jan Rajlich. I na poměrně dlouhé putování, přesto však stejně jen krátký vandr po tomto světě.

Reklama

Výběr článků

Načítám