Hlavní obsah

Ve Frýdku-Místku vznikl ojedinělý labyrint

Novinky, Jana Matějíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sady Bedřicha Smetany u řeky Ostravice ve Frýdku-Místku zdobí jedinečný labyrint. Je replikou labyrintu na podlaze katedrály ve francouzském Chartres a je největší svého druhu v městské zástavbě v České republice.

Foto: Petr Pavelka

Petr Litvák při vytváření labyrintu

Článek

V průměru má úctyhodných 11,12 metrů. V prostoru před altánem ho vytvořil příznivec mystiky Petr Litvák. 

„Labyrinty vznikaly již v dávné minulosti, plnily zejména duchovní stránku, měly přiblížit člověka k Bohu a nabídnout mu rozjímání. Labyrint je prastarý symbol, který znázorňuje jednotu a celistvost. Při jeho vytváření jsem se chtěl přiblížit středověké práci, kdy mistrovská díla vznikala také nejjednodušším způsobem. Proto jsem labyrint tvořil pomocí jednoduchých nástrojů – metru, provázku a křídy. Sílu labyrintu umocňuje také magická numerologie, která byla pro středověk typická. Opakují se v ní dvě čísla, a to číslo 5 symbolizující člověka a svobodu a číslo 9, což je nejvyšší duchovní číslo. Průchozí cesta je široká 36 cm, což je v součtu 9, a mezera mezi průchozí cestou je 5 cm,“ uvedl tvůrce labyrintu Petr Litvák.

Labyrint je určen pro všechny bez rozdílu věku. Projít se v něm může opravdu každý. Mimo to, že procházkou v něm člověk načerpá energii, kterou jeho organismus v dané chvíli potřebuje, posílí také svou tělesnou kondici, protože při cestě do středu labyrintu a zpět ujde 350 metrů.

Labyrint někdo může vnímat jako zpestření při procházce parkem a někdo jej naopak bude navštěvovat pravidelně v rámci různých meditací nebo terapií. Své příznivce si jistě najde.

Slavnostní představení labyrintu se uskuteční ve čtvrtek 21. května v 18 hodin za účasti jeho tvůrce Petra Litváka. Přítomným zájemcům vysvětlí, jak se v labyrintu pohybovat, a přiblíží jeho pozitivní účinky na naši mysl a tělo. Mystickou atmosféru umocní také zvuky šamanských bubnů.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám