Hlavní obsah

Ve Frýdku-Místku startují 2. května oblíbené farmářské trhy

Novinky, Jana Matějíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Beskydské farmářské trhy odstartují 2. května již tradičně na náměstí Svobody v Místku. Konat se budou až do poloviny listopadu v pravidelných čtrnáctidenních intervalech, a to vždy od 8 do 14 hodin.

Foto: magistrát FM

Beskydské farmářské trhy

Článek

Květnové farmářské trhy budou z důvodu nedostatku výpěstků zeleniny a ovoce zaměřeny především na květiny. Prodejci budou nabízet sazeničky, letničky, skalničky, bylinky, ale taky keře a stromky. Podobné to bude i v červnu, kdy se ale můžeme těšit i na pulty plné jahod a následně až do září na bedýnky plné sezónní zeleniny a ovoce. V říjnu budou trhy zaměřeny na dušičky a v listopadu nebudou chybět zabijačkové speciality.

Na každém z trhů návštěvníci samozřejmě opět najdou uzeniny, kuřecí a králičí maso, výrobky z mléka, pečivo slané i sladké, různé druhy marmelád, med, vejce nebo koření, ale také kvalitní vína. V nabídce budou již tradičně dřevěné, proutěné a keramické výrobky.

Farmářské trhy město pořádá od 2011 a stále se těší vysokému zájmu a návštěvnosti. „Někteří by měli trhy raději o víkendu, jenže zajistit dostatek prodejců na víkend je téměř nemožné. Většina prodejců zejména v létě a na podzim objíždí různé společenské akce nebo prodává na farmářských trzích v jiných městech, takže přesunout trhy na víkend by bylo na úkor rozmanitosti nabízeného sortimentu, což by mělo negativní vliv na jejich kvalitu,“ připomenul primátor Michal Pobucký s tím, že cílem města bylo a je zajistit na trzích dostatek prodejců s různorodým zbožím, výpěstky a rukodělnými výrobky, aby byl sortiment co nejširší.

Časté dotazy jsou také na prodloužení prodejní doby. To by nejspíš bylo možné, ovšem opět na úkor nabídky zboží. „Na trzích jsou zastoupeni zejména prodejci z řad malovýrobců a malých farem. Někteří z nich vyprodají své zboží už pár hodin po zahájení trhů, takže už po poledni začínají jejich řady řídnout. Většině nevyhovují pozdější odpolední hodiny taky proto, že odpoledne již opět pracují na svých farmách a v malovýrobnách tak, aby připravili výrobky na další naplánovaný trh v jiném městě nebo na jiné akci,“ dodal náměstek primátora Jakub Míček. Bohužel nelze vyhovět všem návštěvníkům nebo prodejcům zároveň.

Reklama

Výběr článků

Načítám