Hlavní obsah

Ve čtvrtek začnou Slavnosti svobody, Plzeň se vrátí do roku 1945

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Několik desítek akcí a událostí nabídnou Slavnosti svobody 2016, které začínají v Plzni ve čtvrtek 5. května a potrvají do neděle 8. května.

Foto: Magistrát města Plzně

I letos jsou Slavnosti svobody koncipovány hlavně jako pocta americkým a belgickým veteránům druhé světové války.

Článek

I letos jsou koncipovány hlavně jako pocta americkým a belgickým veteránům druhé světové války, kteří v květnu před 71 lety přinesli Plzeňanům svobodu. Mezi hlavní události patří celodenní čtení jmen obětí holocaustu Jom ha-šoa (5. května), vzpomínkový akt u památníku G. S. Pattona (6. května), jízda veteránů Ride of Freedom (7. května), komentované ukázky americké vojenské historické techniky v DEPO2015 (7. května) a další. Pořadatelé očekávají návštěvnost několika desítek tisíc lidí, oslavy si vyžádají dopravní a bezpečnostní opatření.  

„Co se týká nejvzácnějších hostů oslav, veteránů, přijede jich šest belgických a sedm amerických, přičemž dva z nich budou v Plzni na oslavách vůbec poprvé. Většina veteránů přijíždí s rodinou, nejčastěji se svými syny a dcerami, jimž se snaží přiblížit zážitky z května 1945,” uvedl primátor Martin Zrzavecký. Město program pro veterány připravovalo pečlivě několik měsíců.

Ride of Freedom vyjede 7. května z náměstí Republiky v 15:30 hodin, pojede na Boleveckou náves. V Bolevci veteráni budou do 16:20 hodin, poté kolona přejede do areálu armádního střeleckého stadionu v Lobzích. Tam se uskuteční od 17 hodin vzpomínka na padlé. Pozdravit americké a belgické veterány mají Plzeňané také možnost na Klatovské třídě.

Kolona sem bude od Lobez přijíždět kolem 18. hodiny a pokračovat po Klatovské třídě až na náměstí Republiky, kde veterány čeká velké přivítání, na programu bude i vystoupení skupiny Taxmeni, od 21:10 hodin zazpívá Marta Kubišová v doprovodu hudební skupiny Petra Maláska.

Podle prvního náměstka primátora Martina Baxy letošní Slavnosti svobody nabídnou bohatý a důstojný program. Ve městě vzniknou autentické vojenské tábory, své programy připravily kluby vojenské historie, prezentaci bude mít i Armáda ČR a Městská policie Plzeň, lidé uvidí ukázky tábora současné US Army.

„Kromě hlavního vzpomínkového aktu u pomníku generála Pattona se uskuteční i menší pietní akty, připravena je také beseda s veterány, jež bývá silným a dojemným zážitkem, novinkou je soutěž pro rodiny s dětmi nazvaná Z Normandie do Plzně, venkovní kino bude promítat americké klasické válečné filmy,” přiblížil Martin Baxa.

Na programu je také sběratelská burza, Májová taneční noc v kulturním domě Peklo, American Street Food Market neboli festival pouličního jídla v DEPO2015, přehlídka dobové módy z let 1930 až 1950 a vojenských uniforem z roku 1945, seskok parašutistů do srdce města neboli výsadek nad Plzní i řada výstav a dalších událostí.

„Co se týká amerických veteránů, do Plzně letos přijedou Earl Ingram, George Thompson, Robert Gilbert, James Duncan, Reuben Schaetzel, Richard Pieper, vůbec poprvé od osvobození Glynn Ragy. Z belgických veteránů tu budou Michel Gilain, José Schindfessel, Louis Gihoul, Hubert Rauw, Paul Jacobs a nově Valere Gustin,” uvedla Jana Švábková, vedoucí oddělení protokolu kanceláře primátora města Plzně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám